O košický Ústavný súd má v novej voľbe záujem jediný uchádzač

TA3 TASR
13.8.2019 14:22

Do ďalšej voľby kandidátov na ústavných sudcov sa zatiaľ prihlásil jeden uchádzač. Je ním Robert Šorl, ktorého do funkcie navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave. Uviedol to predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej. Šorl sa o funkciu uchádzal aj pri predchádzajúcich voľbách.

O košický Ústavný súd má v novej voľbe záujem jediný uchádzač
SITA/Branislav Bibel

Návrhy na kandidátov sa môžu doručovať do 26. augusta do 12.00 h. Poslanci parlamentu majú kandidátov na ústavných sudcov voliť na nasledujúcej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra. Pôjde už o piatu voľbu. Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

robert_ac1100ae-ab00-a2bb.jpg

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. V poslednom hlasovaní na schôdzi pred letnými prázdninami vybrali iba dvoch. Spolu parlament doteraz zvolil 14 kandidátov. Do plného počtu 18 teda chýbajú ešte štyria.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na súde je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok