Som nevinný, tvrdil Kočner na výsluchu o Kuciakovej vražde

TA3 TASR
13.8.2019 13:26

Marian Kočner bol vypovedať. Policajtov na nitrianskej pobočke NAKA zaujímala jeho šifrovaná komunikácia, ktorej zverejnenie vyvolalo pred časom búrku reakcií, aj podnikateľova účasť na vražde Jána Kuciaka. Podľa jeho obhajcu sa Kočner vyhlásil za nevinného a poprel, že si novinárovu smrť objednal.

Odopierajú mu spánok?

Podľa slov advokáta Mareka Paru poprel účasť na skutku a jednoznačne prejavil svoju nevinu. Kočner vypovedal pred vyšetrovateľ iba krátko. „A to vzhľadom na trvalé zásahy do práva na obhajobu. Či sa to týka miestnosti číslo 4, kde sme nonstop umiestňovaní, či je to monitorovanie telefonických hovorov s obhajobou prítomnosťou príslušníkov na úrovni jeden, jeden a pol metra,“ uviedol Para. Podľa jeho slov je jeho klientovi odopieraný spánok, čo má dokazovať nariadenie, podľa ktorého má byť budený každých 30 minút.

„Toto nariadenie nám bolo doručené poštou neznámou osobou. Má to byť z prostredia vedúcich funkcionárov Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby Leopoldov. Toto všetko sme dali vyšetrovateľovi prešetriť. Nariadenie sme dali aj príslušnému súdu,“ uviedol Para.

Nemožno dokázať, s kým si písal?

Kočner mal v utorok pred vyšetrovateľmi hovoriť o sms komunikácii, ktorú mala polícia rozšifrovať v jeho mobilnom telefóne. Podľa Paru ide iba o mediálnu a politickú bublinu založenú na špekuláciách, pretože QR kódy nájdené v mobile nie je podľa neho možné priradiť ku konkrétnym ľuďom, s ktorými si mal Kočner písať. „Čo sa týka správ z aplikácie Threema, aj dnes vyplynulo z výsluchu, že tie QR kódy sú absolútne nepriraditeľné. Pokiaľ nám nikto nepovie bez akýchkoľvek pochybností, koho sa týka ten či onen QR kód a je to len nejaká neznáma osoba, a ak sa nemôžem oboznámiť s tým systémom, akým bola záloha v telefóne obnovená, aby som to mohol spochybniť znalcami, tak nie je možné vychádzať z úplnosti a ani spoľahlivosti tohto dôkazu,“ skonštatoval Para.

Podľa jeho slov sa stále nedá vylúčiť, či nedošlo k manipulácii so získanou komunikáciou. „Preto si dovolím pochybovať a samozrejme som v kontakte so znalcami a špecialistami v IT sektore, ktorí ma do tejto problematiky uvádzajú a keď to bude namieste, zverejním mnou nadobudnuté poznatky. Je podstatné to, že QR kód nie je možné priradiť ku konkrétnej osobe, to znamená, už toto narúša akúkoľvek procesnú spôsobilosť, takže zatiaľ je to na úrovni špekulácie a k špekuláciám sa zatiaľ vyjadrovať nebudeme, budeme sa riadiť faktami,“ zdôraznil Para.

Zároveň pripomenul, že aj dve sms správy z Kočnerovho mobilu, ktoré sa mali týkať vraždy novinára a jeho snúbenice, s týmto prípadom vôbec nesúviseli. „Už len z obsahu tých správ je jasné, že sa toho skutku vôbec netýkajú. Ich obsah nebudem púšťať médiám, lebo je to nespoľahlivý dôkaz,“ uviedol. Podľa Paru je oveľa zaujímavejšie, že sa celý prípad vraždy spolitizoval a vyšetrovateľ sa ho snaží spojiť so stranou Smer-SD. „Poviem príklad, je tu 150 A-štvoriek kŕčovito zozbieraných správ, ktoré sa len okrajovo dotýkajú strany Smer-SD. To znamená, že tá politická angažovanosť v rámci tohto vyšetrovacieho tímu je absurdná,“ dodal Para.

Podnikateľ z mafiánskych zoznamov

Muž, ktorého meno sa nachádza aj v tzv. mafiánskych zoznamoch, si údajne písal s nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom či exsiskárom Petrom Tóthom. Správa od Kočnera z 3. októbra 2017 znela: „Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta“. Polícia rozšifrovala aj správy Mariana Kočnera s Norbertom Bödörom, ktoré súvisia s kauzou zmeniek televízie Markíza, pre ktoré sa súdi s Pavlom Ruskom. Marian Kočner sa tiež v správach pýtal Norberta Bödöra, či „dohoda s Milanom“ ešte platí.

V súčasnosti je vo väznici v Leopoldove. Čelí obvineniu v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v celej sérii ekonomických káuz, ktoré súvisia s daňovými vratkami za hotely na Donovaloch, golfovým ihriskom v Báči pri Bratislave a prevodmi bytov v komplexoch Five stars residence a Bonaparte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok