Škandály ich neoslabili. Poľská vládna strana v prieskumoch vedie

TA3 TASR
13.8.2019 07:30

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť by podľa výsledkov nových prieskumov verejnej mienky zvíťazila v parlamentných voľbách, a to aj napriek škandálu týkajúceho sa využívania vládneho lietadla na súkromné účely, pre ktorý odstúpil z funkcie dovtedajší predseda dolnej komory parlamentu Marek Kuchciňski.

Škandály ich neoslabili. Poľská vládna strana v prieskumoch vedie
SITA/AP

Podpora voličov trvá

Podľa zverejnených výsledkov prieskumu, ktorý pre denník Rzeczpospolita vykonala 9.-10. augusta spoločnosť IBRIS, by PiS získala vo voľbách 41,2 percenta hlasov. Strana si tak priveľmi nepohoršila od predošlej sondáže IBRIS-u, zhotovenej ešte pred zmieneným škandálom, ktorá jej prisudzovala 41,7 percenta hlasov. Obdobnú voličskú podporu pre PiS ukázali aj ďalšie dva prieskumy, ktorých výsledky boli zverejnené počas uplynulého víkendu.

Marek Kuchciňski z PiS odstúpil v piatok z pozície predsedu Sejmu. Pre takýto krok sa rozhodol po tom, ako sa dostal pod paľbu kritiky za zneužívanie vládneho lietadla na súkromné účely. Podľa medializovaných správ ho totiž na oficiálnych letoch často sprevádzali členovia jeho rodiny, ako aj politici z jeho strany.

Samotný Kuchciňski potvrdil, že odkedy pred štyrmi rokmi nastúpil do úradu, jeho rodina ho sprevádzala na 23 letoch. Poprel však, že by tým porušil akékoľvek zákony. Podľa jeho slov ho k rezignácii doviedla vôľa počúvať verejnú mienku. Podľa vyjadrenia vedenia PiS nerobil Kuchciňski na cestách nič nelegálne.

Chcú silnejší mandát

Analytici vnímajú jeho demisiu ako snahu PiS upokojiť svojich umiernenejších voličov pred parlamentnými voľbami plánovanými na 13. októbra, píše Reuters. Dodáva, že PiS si chce vo voľbách zabezpečiť silnejší mandát, aby mohla presadzovať konzervatívnejšie reformy. Na to sa potrebuje uistiť, že nepríde na úkor iných politických strán o svojich umiernenejších voličov, ktorých znepokojujú jej roztržky s EÚ, napríklad v oblasti sporných reforiem súdnictva.

PiS si od svojho nástupu k moci v roku 2015 udržiava stabilný náskok pred centristickými a liberálnymi opozičnými zoskupeniami. Ťaží pritom z hospodárskeho rastu, nízkej nezamestnanosti i faktu, že verejnosť vo veľkom podporuje jej nacionalistickú rétoriku, konštatuje Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok