Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biodegradovateľný obvod sa po uvoľnení liekov sám rozloží v tele

Biodegradovateľný obvod sa po uvoľnení liekov sám rozloží v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z EPFL vyvinuli nový biologicky odbúrateľný obvod, ktorý sa dá implantovať do tela pacienta, aby na konkrétne miesto v tele doručil lieky proti bolesti. Keď sa obvod zahrieva zdrojom mimo tela, uvoľňuje kontrolované množstvo liečiva v priebehu niekoľkých dní a potom sa bezpečne rozpustí.

Biodegradovateľné zariadenie je založené na princípe mikrorezonátora s rozmerom 3 milimetrov na šírku a s hrúbkou len dva mikróny. Tieto mikrorezonátory, vyrobené z horčíka, majú špirálovitý tvar a po vystavení striedavému elektromagnetickému poľu dokážu generovať slabý neškodný elektrický prúd. Ten zasa vytvára teplo, ktoré môže roztaviť kapsuly obsahujúce určité liečivo.

V praxi to znamená, že mikrorezonátor sa dá do tela pacienta implantovať tak, aby uvoľňoval lieky na požiadanie. Ak sú potrebné lieky proti bolesti, zariadenie sa aktivuje aplikáciou elektromagnetického poľa zvonka tela, ktoré roztopí kapsuly a uvoľní lieky. Týmto spôsobom sa dá dávka liečiva udržiavať pod kontrolou v mieste, kde je zariadenie. Po spotrebovaní lieku sa mikrorezonátor v tele rozpustí, takže nie je nutné jeho chirurgické odstránenie.

Vedci z EPFL vyvinuli biologicky odbúrateľný obvod, ktorý po implantácii do tela pacienta doručí na konkrétne miesto lieky proti bolesti.

Tím výskumníkov tvrdí, že zariadenie sa dá nastaviť tak, aby reagovalo na konkrétne vlnové dĺžky a roztavilo rôzne kapsuly liekov v rôznych časoch, čiže sa dajú uvoľniť lieky na požiadanie v určenom poradí podľa predpisu. Po zahriatí zariadenia by malo trvať asi sekundu, kým sa liečivo v tele uvoľní. Zariadenie sa vyrába tak, že sa horčík najskôr nanesie na substrát a potom sa vystreľovaním iónov formuje materiál do požadovanej štruktúry. Tento proces umožňuje to, aby bol taký tenký.

Cieľom nového zariadenia je vytvorenie menej invazívneho spôsobu podávania liekov proti bolesti, najmä v prípade pacientov, ktorí po operácii potrebujú silnejšie lieky. Často sa totiž napríklad morfium podáva cez katéter implantovaný blízko chrbtice.

Hoci ide o zaujímavý nápad, tím vedcov zatiaľ netestoval celé zariadenie, ale zatiaľ vytvoril iba mikrorezonátory. Ďalším krokom vývoja bude integrácia kapsúl s liekmi a potom sa ukáže, či fungujú tak, ako je potrebné, najskôr v laboratórnych podmienkach alebo časom aj prípadne v tele.

Biodegradovateľné zariadenie je založené na princípe mikrorezonátora s rozmerom 3 milimetrov na šírku a s hrúbkou len dva mikróny.