Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Antibakteriálne tričko vyrobené z mlieka je mäkšie ako bavlnené

Antibakteriálne tričko vyrobené z mlieka je mäkšie ako bavlnené
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mliekarne každý deň likvidujú mlieko, ktoré sa z nejakého dôvodu nepovažuje za vhodné na ľudskú spotrebu. Vývojári zo spoločnosti Mi Terro však našli spôsob ako takéto mlieko využiť pre výrobu tričiek, ktoré majú údajne aj zopár výhod oproti bežným bavlneným tričkám.

Proces výroby sa začína získaním odpadového mlieka, ktoré sa skvasí a potom odstredí, čím sa z neho odstráni tuk. Následne sa odvodní a získa formu práškového mlieka, ktoré sa očití tak, aby sa z neho odstránili všetky iné látky okrem prirodzene sa vyskytujúceho proteínu známeho ako sa odstráni obsah tuku. Následne sa odvodní, čím sa získa práškové mlieko, ktoré sa čistí, aby sa odstránili všetky látky iné ako prirodzene sa vyskytujúci proteín známy ako kazeín.

Práškový kazeín sa potom ponorí do alkálie, čím sa získa roztok, ktorý prechádza tryskou a vznikajú z neho vlákna. Pre odstránenie alkálie z vlákien sa používa kyselina sírová. Vlákna sa následne napnú a pradú sa do priadze.

Limitless Milk Shirt - tričko vyrobené z mlieka.

Tričká vyrobené z tejto mliečnej priadze s názvom Limitless Milk Shirt sa dajú prať v práčke, pri nosení majú jemný hodvábny pocit a navyše sú antibakteriálne, odolné voči pokrčeniu, odvádzajú vlhkosť, blokujú UV žiarenie a dajú sa v každom smere roztiahnuť. Okrem toho údajne je tento materiál schopný zachytávať pachy a umožňuje optimálne prúdenie vzduchu, čo pomáha udržať telo používateľa chladnejšie a nezapáchajúce.

Podľa spoločnosti Mi Terra predstavuje každých päť tričiek jeden pohár mlieka, ktoré by sa inak premrhalo. Tričko Limitless Milk Shirt (spolu so spodnou bielizňou Limitless Milk Underwear) sa dá získať prostredníctvom finančnej podpory start-up kampane na portáli Kickstarter. Spodná bielizeň je ponúkaná za 25 dolárov (plánovaná maloobchodná cena 44 dolárov), zatiaľ čo tričko má cenu 35 dolárov (maloobchodný predaj za 59 dolárov). Oblečenie by malo byť k dispozícii v januári 2020, teda za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánov výrobcu.

Limitless Milk Shirt - tričko vyrobené z mlieka.