Bude poriadne horúco. Ako predchádzať kolapsom z tepla?

TA3 TASR
12.8.2019 09:48

Na väčšine územia Slovenska bude mimoriadne horúco, teplota môže miestami vystúpiť až na 36 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na popoludnie a podvečer výstrahy prvého a druhého stupňa pre väčšinu územia Slovenska. Pre časť populácie sú takéto teploty výrazne rizikovejšie.

Bude poriadne horúco. Ako predchádzať kolapsom z tepla?
SITA/Martin Medňanský

Po trópoch prídu búrky s krúpami

Večer by mali horúčavy vystriedať búrky. Najmä na západe Slovenska môže spadnúť 20 - 40 milimetrov zrážok. Hrozí preto zvýšenie hladiny malých vodných tokov a zatopenie pivníc, podjazdov a podchodov. Okrem toho môžu padať krúpy a fúkať silný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu. Výstraha pred búrkami bude platiť až do utorkového rána.

mapkaa_ac1100ae-18af-3fa2.jpg

Počas vysokých teplôt netreba zabúdať na pitný režim. Pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. V súvislosti s vysokými horúčavami na to upozornila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na organizmus, najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti.

Vhodné nápoje sú napríklad minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy. Obsahovať by mali čo najmenej cukru (do šiestich percent), ten totiž zvyšuje pocit smädu. Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. Pri pobyte na slnku treba myslieť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Nebezpečné skákanie do vody

Pre ľudí s vysokým krvným tlakom môže byť leto s vysokými teplotami podľa kardiológa nebezpečné. Rýchle zmeny teplôt, ľadovo klimatizované miestnosti a nadmerne vyhriate autá im môžu spôsobiť kolaps. Hypertonici, najmä pacienti nad 65 rokov a ľudia s ďalšími pridruženými ochoreniami, by mali dodržiavať niekoľko zásad, ak chcú leto prežiť bez problémov. "Môže sa stať, že predtým dlhodobo stabilizovaný alebo aj mierne zvýšený krvný tlak v letných mesiacoch poklesne a môže viesť aj k pocitom neistoty, respektíve k závratom," tvrdí kardiológ Gabriel Kamenský. "Takéto prípady bývajú častejšie u starších osôb, ktoré nemajú pocit smädu a väčšinou nedodržiavajú adekvátny pitný režim," priblížil kardiológ.

Všetkých pacientov upozorňuje, aby užívali lieky podľa odporúčaní lekára. "Pokiaľ dôjde k opakovanému nameraniu nízkych hodnôt tlaku krvi, treba konzultovať s lekárom, či nie je vhodné znížiť pôvodnú dávku antihypertenzív, najmä ranných dávok. Určite by ste nemali prerušiť liečbu, pretože liečba vysokého krvného tlaku je dlhodobá, väčšinou celoživotná," pripomína Kamenský. Každá náhla zmena počasia, či už teploty, vlhkosti, alebo atmosférického tlaku, má vplyv na ľudské zdravie. Ľudia, ktorí majú problémy s tlakom, tieto zmeny môžu pociťovať ešte intenzívnejšie. "Náš tlak je výsledkom rozdielu medzi tlakom v našich tepnách a v atmosfére. Ak poklesne atmosférický tlak, klesne aj tlak krvi. Naopak, prudké ochladenie cievy zúži a tlak budete mať vyšší," dopĺňa Kamenský.

Hodnoty krvného tlaku sa menia z minúty na minútu, preto je dôležité, aby si ho ľudia, ktorí majú s tlakom akýkoľvek problém, merali pravidelne. Výkyvy teplôt môžu viesť k výkyvom tlaku. Rovnako nie je vhodné nastavovať si klimatizáciu na príliš nízku teplotu. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by mal byť maximálne päť stupňov Celzia, inak môže človek utrpieť teplotný šok a skolabovať. Nebezpečenstvo hrozí aj pri skákaní do vody. Tá môže byť studená a zmena teploty môže spôsobiť infarkt. Treba piť dostatok tekutín, avšak nadmerné pitie alkoholu zvyšuje krvný tlak a môže zvýšiť riziko srdcovo-cievnych príhod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok