Rusko stále žije protestami, úrady obvinili Google a Youtube

TA3 TASR
11.8.2019 18:39

Ruský úrad pre dohľad nad médiami vyzval spoločnosť Google, aby zabránila propagovaniu nepovolených protestov na svojej platforme YouTube. V Moskve sa v posledných týždňoch konajú demonštrácie, ktorých účastníci požadujú slobodné voľby do mestského parlamentu a protestujú proti policajnému násiliu. Na poslednej z nich sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Rusko stále žije protestami, úrady obvinili Google a Youtube
SITA/AP

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií sa v tejto súvislosti obrátila listom priamo na americký internetový gigant Google. "Roskomnadzor poslal Google list s požiadavkou na prijatie opatrení, aby zabránil propagácii nepovolených masových podujatí na videoserveri YouTube, ktorý táto spoločnosť vlastní," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na stránke tohto ruského úradu.

Podľa Roskomnadzoru existujú snahy "určitých štruktúr" o využívanie reklamných nástrojov YouTube (push notifikácií) na šírenie informácií o nepovolených podujatiach, ktoré majú narušiť volebné procesy v Rusku. Takéto notifikácie podľa úradu dostávajú aj užívatelia, ktorí sa neprihlásili na odber videí zo súvisiacich YouTube kanálov.

V prípade, že Google neprijme v tomto smere požadované opatrenia, Rusko to bude považovať za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a do demokratických volieb v krajine. Roskomnadzor pohrozil, že by na túto situáciu musel "adekvátne reagovať", čo však bližšie nekonkretizoval. Protesty v Moskve vypukli v polovici júla po zamietnutí registrácie nezávislých kandidátov a kritikov Kremľa do volieb do mestského parlamentu. Videozáznamy z demonštrácií obsahujúce aj zákroky polície voči protestujúcim sa objavili aj na platforme YouTube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok