Kim sa v liste ospravedlnil a chce nové rozhovory, tvrdí Trump

TA3 TASR
10.8.2019 16:42

Americký prezident Donald Trump uviedol, že sa mu severokórejský vodca Kim Čong-un "tak trochu" ospravedlnil za nedávnu sériu raketových skúšok. Ospravedlnenie bolo súčasťou listu, ktorý Trump dostal od Kima. Kim Čong-un v liste podľa Trumpa okrem toho vyjadril pripravenosť obnoviť rozhovory o denuklearizácii Kórejského polostrova.

Kim sa v liste ospravedlnil a chce nové rozhovory, tvrdí Trump
SITA/AP

"V liste, ktorý mi poslal Kim Čong-un, veľmi zdvorilo uviedol, že by sa rád stretol a začal rokovania, hneď ako sa skončia spoločné americko-juhokórejské vojenské cvičenia," napísal Donald Trump na Twitteri. Podľa neho išlo o dlhý list, ktorého veľkú časť tvorili sťažnosti voči týmto "absurdným a drahým" cvičeniam. "Bolo to tak trochu aj ospravedlnenie za testovanie rakiet krátkeho doletu," zatwítoval Trump. Kim podľa prezidenta USA zároveň vyjadril pripravenosť ukončiť raketové testy, keď sa skončia americko-juhokórejské manévre.

Šéf Bieleho domu sa podľa vlastných slov teší na stretnutie so severokórejským vodcom v "nie príliš vzdialenej budúcnosti". Trump tiež zopakoval svoju víziu, že ak sa Severná Kórea vzdá jadrových zbraní, môže sa stať "jednou z najúspešnejších krajín na svete". Donald Trump už v piatok informoval, že deň predtým dostal od Kima ďalší zo série listov a označil ho za "veľmi krásny".

Severná Kórea vykonala v uplynulých dvoch týždňoch niekoľko testov rakiet krátkeho doletu. Spoločné juhokórejsko-americké manévre prebiehajú od 5. do 20. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok