PS, Spolu a KDH podporia rodinu. Pri partnerstvách gejov naznačili posun

TA3 SITA
9.8.2019 11:54

Progresívne Slovensko, Spolu a KDH rokovali o podpore rodinnej politiky - vytvoria komisiu odborníkov, ktorá vypracuje zoznam potrebných opatrení. Kresťanskí demokrati na druhej strane naznačili istý posun pri téme registrovaných partnerstiev. Šéf KDH Alojz hlina síce zdôraznil, že sú proti, sľúbil však, že v prípade, ak budú s progresívcami vo vládnej koalícii a na zmenu legislatívy bude dostatočná podpora, zoberú si "30-dňový čas na rozmyslenie".

Našli zhodu

Politici koalície Progresívne Slovensko a Spolu s predstaviteľmi KDH našli zhodu v niektorých oblastiach rodinnej politiky. Ide napríklad o podporu tehotných žien či garantované miesta v škôlke. Informovali o tom lídri zoskupení – Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina. Hlina sa vyjadril aj k otázke registrovaných partnerstiev. Avizoval, že KDH za takýto zákon nezahlasuje, ale ak by napríklad po komunálnych voľbách v roku 2022 bolo v parlamente dosť hlasov na to, aby takýto zákon prešiel, KDH by si vzalo mesiac na premyslenie, ako bude ďalej v koalícii pokračovať. Lídri potvrdili, že prvé stretnutie bolo "prvým z mnohých".

Beblavý informoval, že on a predstaviteľka KDH Caroline Lišková vytvoria pracovnú skupinu, kde budú hľadať prieniky a opatrenia, na ktorých sa vedia zhodnúť. Chcú priniesť zoznam konkrétnych opatrení. Zhodli sa napríklad na tom, aby rodičia malých detí mali pre svoje dieťa garantované miesto v materskej škole. KDH s týmto nemalo problém. PS/Spolu sa zase celkom pozdávala podpora už tehotných žien, s čím prišlo KDH. „Hľadáme to, čo nás spája. Výzva nie je hľadať to, čo nás rozdeľuje. Na niektoré veci budeme hľadať zhodu dlhšie,“ povedal Hlina.

Hlina: Chceme byť konštruktívni a racionálni

V otázke registrovaných partnerstiev priznal, že jeho návrh – nechať tému po spojených komunálnych voľbách v roku 2022 nie je uzavretý. „Neprekvapím nikoho. Nemôžeme zahlasovať za registrované partnerstvá, ani nezahlasujeme, ale chceme byť konštruktívni a racionálni,“ povedal Hlina. Truban s Beblavým zase ocenili, že Hlina im svoj návrh prezentoval dnes na stretnutí a nedával im odkazy cez médiá a sociálne siete.

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu 10. júla podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s Kresťanskodemokratickým hnutím. Informovali o tom predstavitelia všetkých troch strán. Lídri Alojz Hlina, Miroslav Beblavý aj Michal Truban sa zhodli, že má zmysel rokovať o spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, do ktorých zostáva osem mesiacov. Podľa Beblavého treba Slovensko posunúť vpred. Spoločne chcú riešiť problémy v školstve či zdravotníctve.

V dohode sa zaväzujú, že na seba nebudú v kampani útočiť a že budú viesť konštruktívny dialóg s cieľom nájsť programové prieniky. Nevylúčili, že k dohode môžu pristúpiť aj iné opozičné strany. Šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban doplnil, že stará generácia vládnucich politikov sa konfliktmi snaží rozdeľovať ľudí, aby im zakryli oči pred korupciou a oni sa udržali pri moci. Predseda KDH Alojz Hlina považuje hodnotové rozdiely za prirodzené a prekonateľné dialógom. Túto dohodu preto považuje za to minimum, čo sú povinní urobiť pre zmiernenie napätia na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok