Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi chce dať do smartfónov až 100 megapixlový fotoaparát

Xiaomi chce dať do smartfónov až 100 megapixlový fotoaparát
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Xiaomi pokračuje v pretekoch o najväčší počet megapixlov vo fotoaparáte smartfónu. Spolu s vlajkovou loďou značky Redmi so 64 megapixlovým fotoaparátom pritom Xiaomi oznámilo, že v spolupráci so spoločnosťou Samsung chystá debut až 100 megapixlového fotoaparátu.

Vyjadrené presnejšími číslami, fotoaparát v budúcom smartfóne bude mať 108 miliónov pixlov a používateľom prinesie fotografie v rozlíšení 12 032 x 9 024 pixlov. Aby sme si mohli predstaviť, o aké veľké rozlíšenie ide, tak napríklad reklamná fotografia na autobuse alebo električke bola pravdepodobne nasnímaná 25 megapixlovým DSLR fotoaparátom alebo 50 megapixlovým fotoaparátom stredného formátu.

Podľa vlastných marketingových materiálov spoločnosti Xiaomi je v skutočnosti menší 64 megapixlový snímač vo vlajkovej lodi Redmi dobrý pre vyhotovenie výtlačkov s výškou až 3,26 metra. Takže s príchodom 100 megapixlového fotoaparátu je ťažké povedať, aké by takéto enormné rozlíšenie vo vreckovej podobe mohlo mať výhody. Možno okrem prípadov, kedy by ste si chceli vytlačiť obrovskú fotografiu krajinky na stenu v izbe, ktorú by ste však pravdepodobne zosnímali radšej s klasickým fotoaparátom s väčším obrazovým snímačom.

64 megapixlový fotoaparát v najnovšej vlajkovej lodi Xiaomi Redmi je vhodný pre tlač fotoagrafií v masívnych romzmeroch.

Mať v smartfóne fotoaparát so 100 megapixlovým rozlíšením však bude mať aj svoje nevýhody. Súbory s fotografiami budú mať väčšiu veľkosť a teda sa pamäť v smartfóne zaplní rýchlejšie. Takisto treba myslieť na spracovanie veľkých záberov, ktoré si bude vyžadovať vyšší výkon a v neposlednom rade ide o nahrávanie. Zatiaľ čo drvivá väčšina snímok neopustí úložisko v smartfóne, viaceré z nich používatelia posielajú do služieb tretích strán, ako sú napríklad Instragram alebo Facebook, ktoré bežne zmenšujú posielané fotografie, aby vyhovovali ich vlastným kritériám pre zverejnenie. Nahrávanie 100 megapixlovej fotografie tak neposkytne žiadnu výhodu, len zahltí prenosové pásmo.

Na druhú stranu vysoké rozlíšenie môže mať pozitívny vplyv na celkovú kvalitu fotografií v spojení s technológiou spájania pixlov. Tá je založená na tom, že sa síce zníži rozlíšenie spojením štyroch alebo viac pixlov, aby predstierali, že sú jeden väčší pixel, no výsledná snímka má oveľa vyššiu ostrosť aj po zosnímaní v horších svetelných podmienkach.

Tak či onak, príchodu 100 megapixlových fotoaparátov v smartfónoch sa nevyhneme. Čas ukáže, či honba za obrovským rozlíšením je krok tým správnym smerom.

Čínska spoločnosť Xiaomi chystá v budúcich smartfónoch debut až 100 megapixlového fotoaparátu.