O post na čele najvyššieho súdu má záujem i Harabinova kritička

TA3 SITA
8.8.2019 18:48

Na post predsedu najvyššieho súdu bude kandidovať aj bývalá šéfka súdnej rady Jana Bajánková.

O post na čele najvyššieho súdu má záujem i Harabinova kritička
SITA/Marko Erd

Informoval o tom spravodajský portál hnonline.sk. Bajánková sa stala druhou oficiálnou kandidátkou po Štefanovi Harabinovi. „Cítim zodpovednosť za budúci vývoj Najvyššieho súdu SR a najmä ochranu princípov predvídateľnosti a právnej istoty, čo je najdôležitejšou úlohou tohto súdu. Toto sú priority, na ktoré sa chcem sústrediť," píše vo svojom vyhlásení sudkyňa najvyššieho súdu.

Bajánková je kritičkou bývalého šéfa najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorý na ňu nedávno slovne zaútočil a označil ju za členku organizovanej zločineckej skupiny spoločne s Danielom Lipšicom a súčasnou predsedníčkou najvyššieho súdu Danielou Švecovou. Bajánková už v minulosti podala na Harabina podnety za jeho výroky. Na otázku, či tak urobí aj po jeho nedávnych vyjadreniach, odpovedala, že útoky zo strany exministra spravodlivosti nepovažuje za hodné reakcie. „V záujme ochrany dobrého mena justície však treba k týmto konaniam, ktoré sú v rozpore s princípmi sudcovskej etiky, zaujať jasný postoj," dodala.

Voľba predsedu najvyššieho súdu bude 9. septembra. V októbri uplynie päťročné funkčné obdobie Daniele Švecovej. Kandidátov na predsedu NS môže súdnej rade navrhnúť člen rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov najvyššieho súdu, sudca najvyššieho súdu a minister spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok