Exprezidenta bránil dav, napokon sa vzdal bezpečnostným zložkám

TA3 TASR
8.8.2019 16:01

Bývalý kirgizský prezident Almazbek Atambajev sa vzdal príslušníkom bezpečnostných zložiek po tom, ako ho neďaleko kirgizskej metropoly Biškek pred zadržaním bránila veľká skupina prívržencov.

Nemenovaný predstaviteľ štábu exprezidenta potvrdil, že "Atambajev bol odvedený z pozemku svojej rezidencie príslušníkmi bezpečnostných zložiek". Pre agentúru RIA Novosti uviedol zdroj z toho istého prostredia, že Atambajev "sa po dlhých vyjednávaniach rozhodol vzdať sa a bol odvezený smerom k Biškeku. Nachádzajú sa s ním aj jeho poradcovia Farid Nijazov a Kunduz Žoldubajevová". Svetové agentúry ešte pred tým informovali, že kirgizská polícia a iné bezpečnostné zložky vo štvrtok podnikli druhý pokus o zadržanie Atambajeva, ktorého pred jeho rezidenciou bránila veľká skupina prívržencov.

Pri prvom pokuse o Atambajevovo zadržanie, ku ktorému došlo v stredu, utrpelo zranenia 52 ľudí vrátane novinárov. Z miesta zásahu sa ozývala streľba a exprezidentovi stúpenci zajali šiestich príslušníkov špeciálnych síl, ktorých vo štvrtok prepustili. Podľa viacerých zdrojov si zásah vyžiadal život jedného príslušníka bezpečnostných zložiek.

K stredajšiemu zásahu došlo po tom, ako Atambajeva v júli navštívil doma námestník ministerstva vnútra Mirlan Kanimetov a niekoľko ďalších činiteľov. Exprezident predtým trikrát odmietol reagovať na predvolanie na súd. Podľa kirgizských zákonov osoba, ktorá ignoruje tieto opatrenia, môže byť násilne zadržaná a predvedená na výsluch. Atambajev čelí obvineniam z korupcie, nezákonného obohacovania sa a zneužitia právomoci verejného činiteľa v rokoch 2011 - 2017, keď bol kirgizskou hlavou štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok