Vzťahy s robotmi a vylepšené mozgy. Do 10 rokov vraj prídu zmeny

TA3 ČTK
10.8.2019 19:59

Približne do desiatich rokov by mohli mať ľudia intímnejšie vzťahy s robotmi. V rozhovore s ČTK to povedal zakladateľ vedeckého festivalu Future Port Prague Martin Holečko. Očakáva taktiež prepojenie mozgu s počítačom a ústup súkromného vlastníctva áut.

Vzťahy s robotmi a vylepšené mozgy. Do 10 rokov vraj prídu zmeny
SITA/AP

Keď veci začnú inteligentne reagovať

Holečko je členom skupiny A360, ktorú založil americký podnikateľ Peter Diamandis. Skupina sleduje a skúma trendy a zlomy v technologickom rozvoji a ich dopady na biznis a spoločnosť.

Vzťahy ľudí k robotom by sa podľa neho mohli začať meniť do desiatich rokov. "Vo chvíli, keď veci začnú inteligentne odpovedať a reagovať, bude prirodzené, že sa aj vzťahy k nim začnú prehlbovať," uviedol Holečko. Roboty už dnes pomáhajú seniorom, niektoré firmy vyvíjajú robotické spoločníčky a spoločníkov aj v sexuálnom zmysle.

"Ľudia majú snahu vyrobiť humanoidného robota, nerozpoznateľného od človeka a skôr či neskôr sa to podarí. Otázkou je, či budú potom roboti vzťah simulovať tak, aby ľuďom pripadal skutočný, alebo ho budú aj nejakým spôsobom skutočne prežívať," dodáva Holečko.

Kalkulačky priamo v mozgu

Od roku 2032 by si odborníci mohli nechávať vylepšiť schopnosť riešiť zložité výpočty priamo v mozgu. Pomocou ultratenkých vlásočnicových sond zavedených do mozgu sa o niečo také už snaží americký podnikateľ Elon Musk. Sondy by mohli umožniť vysokorýchlostné bezdrôtové prepojenie s počítačom. Najprv bude technológia pomáhať pacientom s neurologickými ťažkosťami po úrazoch hlavy a chrbtice, neskôr bude využiteľná aj pre zdravých ľudí.

Vylepšovať sa budú aj detské hračky. Pomocou umelej inteligencie budú hračky schopné rozpoznať, v čom je dieťa šikovné a čo mu nejde. Hračka prispôsobí svoje správanie, aby dieťaťu pomohla posunúť sa dopredu. Takzvaní virtuálni učitelia by potom mohli mať k dispozícii všetky učebné metódy, znalosti a výkon, aby prispôsobili učenie konkrétnemu dieťaťu.

Ropa a preskupenie moci krajín

O desať rokov by podľa Holečka mohol klesnúť aj počet áut so spaľovacími motormi. Posunie to geopolitické spektrum a krajiny ťažiace ropu sa budú musieť poohliadnuť po inom zdroji bohatstva a vplyvu. Jadrová a uhoľná energia budú podľa neho postupne nahradené.

robotik_ac1100ae-2e3e-1bd5.jpg

"Za hodinu dopadne zadarmo na zem toľko slnečnej energie, že by vystačila na naplnenie všetkých energetických potrieb ľudstva na celý rok. Hneď, ako sa ju naučíme efektívne zbierať, ukladať a využívať, stratí sa dôvod pálenia uhlia, nebude potrebné udržiavať atómové elektrárne," doplnil vedec.

Už v roku 2026 sa podľa Holečka väčšina ľudí nebude chcieť starať o auto a prejde na zdieľané vlastníctvo. "Kombinácia mobilného telefónu a rýchlych dostupných služieb mobility typu Liftago alebo Uber a zdieľaných áut začína pokrývať veľkú časť potrieb. Existujú donáškové služby väčšiny obchodov, privezú vám čokoľvek a ostáva ozaj málo dôvodov na utrácanie peňazí za niečo, čo väčšinu času stojí na ulici alebo v garáži."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok