Miesto, kde sa deväť rokov nerodia chlapci, zaujalo médiá aj vedcov

TA3 ČTK
11.8.2019 19:59

V Poľsku existuje dedina, kde sa už deväť rokov nenarodil žiadny chlapec. Miejsce Odrzańskie sa stáva výlučne ženskou záležitosťou. Starosta, ktorý má dve dcéry, sľúbil odmenu žene, ktorá ako prvá konečne porodí chlapca, píše agentúra AP.

Miesto, kde sa deväť rokov nerodia chlapci, zaujalo médiá aj vedcov
SITA/AP

Svet podľa Sexmisie

V obci sa od roku 2010 narodilo desať dievčat, ale žiadny chlapec. Pritom podľa štatistík privádzajú ženy v Poľsku na svet viac chlapcov než dievčat, v predminulom roku to bolo 207.000 chlapcov na 196.000 dievčat.

Svet zaplnený samými ženami zobrazuje najúspešnejšia poľská filmová sci-fi komédia Sexmisia, ktorú pred 36 rokmi natočil režisér Juliusz Machulski podľa scenára českého spisovateľa Pavla Hajného. Zmienka lokálnej televíznej stanice, že čosi podobné sa deje v ozajstnej dedine, založenej v roku 1679, vyvolala záujem celoštátnych aj zahraničných médií. Zvláštny úkaz priniesol obci momenty globálnej slávy.

Starosta vyhlásil odmenu

"Práve je u nás reportérka z New York Times a zaujímala sa o nás novinárka z Global News z Kanady," povedal starosta Rajmund Frischko serveru Natemat.pl. O poľskej dedinke už písali britské médiá či americký Newsweek. Informácie médií dokonca prebudili záujem vedcov, ktorí chcú záhadu vysvetliť.

Starosta síce vypísal za narodenie syna odmenu, ale neupresnil, o čo pôjde. "Je to prekvapenie, ale bol by som rád, keby to bolo niečo, čo urobí radosť aj rodičom, aj chlapcovi, ktorý sa narodí. Dúfam, že sa nájdu firmy, ktoré by mohli sponzorovať ďalšie odmeny," vyhlásil.

Ženská hasičská jednotka

"Jednoducho to tak dopadlo, že u nás prevládajú dievčatá a ženy," opisuje členka miestnej samosprávy  Krystyna Žydziaková, matka dvoch dcér. Pomery najlepšie ilustruje dobrovoľná hasičská jednotka, v ktorej prevládajú hasičky, rovnako ako v juniorskom hasičskom tíme, kde na osem chlapcov pripadá 24 dievčat. Samozrejme, náčelník hasičov má taktiež dve dcéry.

"Chlapec, ktorý sa narodil pred deviatimi rokmi, sa s rodičmi odsťahoval. Najmladší z tunajších chlapcov, ktorý sa u nás narodil, má dvanásť rokov. Je to trochu smiešne, ale nikdy sme v tom nevideli žiadnu senzáciu," vyjadrila sa pre médiá jedna z miestnych obyvateliek. Ťažko tomu veriť, ale aj ona má dve dcéry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok