Izrael vyhral spor o rukopisy Kafku, podelí sa s celým svetom

TA3 TASR
7.8.2019 18:58

Národná knižnica v Izraeli sa hrdo pýši novým prírastkom. Do jej zbierky pribudli zatiaľ nezverejnené rukopisy Franza Kafku. Získať sa jej ich podarilo po dlhom súdnom spore. Desiatky rokov ležali v trezore vo Švajčiarsku.

Rukopisy chcel zničiť

Izraelská národná knižnica predstavila dosiaľ nezvestný súbor písomností českého, po nemecky píšuceho spisovateľa židovského pôvodu Franza Kafku, čím sa skončil viac než desaťročie trvajúci právny spor medzi Izraelom a Európou týkajúci sa vlastníctva týchto dokumentov.

Autor svetoznámeho románu Proces počas pobytu v rakúskom sanatóriu, kde sa liečil z tuberkulózy, požiadal svojho blízkeho priateľa Maxa Broda, aby zničil všetky jeho listy a rukopisy. Po Kafkovej smrti v roku 1924 Brod, pochádzajúci z Prahy a taktiež židovského pôvodu, cítil, že nemôže splniť spisovateľove prianie a v roku 1939 ušiel aj s Kafkovými dokumentmi z vtedy nacistami okupovaného Československa do Tel Avivu.

kafka_ac1100ae-08fd-b8be.jpg

Brod následne publikoval mnohé z jeho diel a zohral kľúčovú úlohu pri uvedení Kafku ako jednej z popredných literárnych postáv 20. storočia. Po Brodovej smrti v roku 1968 nastali spory o vlastníctvo jeho archívu, ktorý sa následne rozdelil. NLI od roku 2008 bojovala o opätovné zhromaždenie zbierky a jej umiestnenie v Izraeli, pričom sa inštitúcia odvolávala na Brodov závet, v ktorom malo byť toto prianie uvedené.

Tisícky písomností

Nemecko v máji po rozhodnutí súdu vo Wiesbadene odovzdalo Izraelu tisícky písomností a rukopisov, ktoré boli podľa Tel Avivu ukradnuté pred desaťročím a ponúknuté na predaj Nemeckým literárnym archívom v Marbachu a súkromným zberateľom. Ďalšie časti zbierky sa nachádzali v spustnutom byte v Tel Avive a trezoroch miestnej banky. Posledná časť Brodovho archívu bola objavená v sejfe zürišského ústredia UBS, najväčšej švajčiarskej banky, a po súdnom rozhodnutí odovzdaná židovskému štátu.

Podľa vyjadrenia NLI bola väčšina materiálov publikovaná Brodom, ale korešpondencia medzi oboma priateľmi, ako aj Kafkove iné poznámky, denníky a úvahy poskytujú vzácny pohľad na jeho osobnosť. "Nie sú tu žiadne literárne prekvapenia, ale bez Maxa Broda by sme nevedeli, kým Kafka skutočne bol," uviedol predstaviteľ NLI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok