Taliban nastražil bombu v aute, útočník sa odpálil pred políciou

TA3 TASR
7.8.2019 09:04

Osemnásť ľudí prišlo o život a ďalších 145 utrpelo zranenia pri bombovom útoku pred budovou policajnej stanice v hlavnom meste Afganistanu Kábul.

Námestník ministra vnútra spresnil, že medzi zranenými je 92 civilistov. K zodpovednosti za útok sa prihlásilo hnutie Taliban. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid uviedol, že cieľom útoku bolo náborové stredisko "nepriateľa". Podľa videozáznamov zverejnených na sociálnych sieťach bolo po výbuchu počuť streľbu. Odpálenie samovražedného atentátnika a následné nasadenie strelcov je bežná taktika talibanských povstalcov.

Spojené štáty a militantné hnutie Taliban sa snažia dohodnúť na prímerí ešte pred afganskými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 28. septembra. Mierová dohoda by mala ukončiť už 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane, ktorá je najdlhšie prebiehajúcim konfliktom, aký kedy USA viedli v zahraničí.

Taliban pohrozil, že sa pokúsi prekaziť afganské prezidentské voľby a bude podnikať útoky na predvolebné zhromaždenia. Hnutie pritom varovalo Afgancov, aby sa na takýchto podujatiach radšej nezúčastňovali. Najmenej päť ľudí prišlo o život a sedem ďalších utrpelo zranenia v utorok v Kábule, po tom, ako bomba zasiahla vozidlo prevážajúce pracovníkov riaditeľstva protidrogovej jednotky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok