Strelca z El Pasa obvinili, za vraždu 20 ľudí mu hrozí trest smrti

TA3 TASR
5.8.2019 06:49

Dvadsaťjedenročný muž, ktorý v nákupnom centre Walmart v meste El Paso v americkom štáte Texas zastrelil v nedeľu 20 ľudí a 26 zranil, bol oficiálne obvinený z vraždy a hrozí mu tak trest smrti. Na tlačovej konferencii to oznámil hovorca miestnej polície Robert Gomez.

Čin nazvali terorizmom

Justičné orgány označili čin páchateľa identifikovaného ako Patrick Crusius za "domáci terorizmus". Vyšetrovatelia sa zaoberajú aj "manifestom", ktorý strelec údajne napísal a v ktorom vyjadruje svoju nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso, ležiaceho na hraniciach s Mexikom. Páchateľ sa v ňom tiež pochvalne vyjadruje o nedávnych masakrách v dvoch novozélandských mešitách.

Podľa mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora bolo šesť z 20 obetí občanmi Mexika. Mexická vláda uviedla, že krajina by mohla požiadať o vydanie 21-ročného muža pre obvinenia z terorizmu. O tom však musí rozhodnúť generálny prokurátor, povedal mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard. "Pre nás je táto osoba teroristom," dodal.

Dva útoky

Len trinásť hodín po masakri v El Pase zastrelil útočník pred barom v Daytone v štáte Ohio so zatiaľ neznámych príčin deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil. Policajti, ktorí v tom čase v okolí hliadkovali, zlikvidovali útočníka v priebehu jednej minúty, odkedy začal strieľať. Páchateľom je podľa amerických médií 24-ročný beloch Connor Betts.

Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive, monitorujúcej prípady použitia strelnej zbrane v USA, boli nedeľňajšie incidenty 250. a 251. masovou streľbou v tomto roku. GVA definuje masovú streľbu ako incident, pri ktorom sú zranení alebo zabití najmenej štyria ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok