Trump odsúdil strelecké útoky. Nenávisť nemá v USA miesto, tvrdí

TA3 TASR
5.8.2019 00:49

Za "naozaj vážne duševne chorých" označil v nedeľu americký prezident Donald Trump oboch mužov, ktorí v mestách El Paso a Dayton zastrelili 29 ľudí. Oba prípady odsúdil a uviedol, že "nenávisť nemá v našej krajine miesto".

Trump odsúdil strelecké útoky. Nenávisť nemá v USA miesto, tvrdí
SITA/AP

Ocenil rýchly zásach

Trump novinárom pred návratom z Morristownu v štáte New Jersey do Washingtonu ďalej povedal, že problém so streľbami s množstvom obetí sa vlečie "už roky" a jeho vláda sa oň "postará". Avizoval, že hovoril s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom, riaditeľom Federálneho úradu pre vyšetrovanie a členmi Kongresu o tom, čo je možné urobiť, aby sa zabránilo tomuto druhu násilia.

Trump tiež ocenil rýchly zásah bezpečnostných zložiek v oboch mestách, ktorý zabránil ešte väčšiemu počtu obetí. "V El Pase boli pripravení, boli tam rýchlo," povedal prezident. "A v Daytone (boli na mieste) za necelú minútu. Len pomyslite na to, čo mohol (strelec) spôsobiť za necelú minútu a policajti konali a zabili ho ... Bolo to hrozné, ale mohlo to byť oveľa horšie." S ďalším vyhlásením k obom prípadom streľby chce Trump vystúpiť v pondelok.

Dva útoky za krátky čas

Pri streľbe v nákupnom centre Walmart v El Pase v štáte Texas zabil 21-ročný Patrick Crusius, ktorého polícia zadržala, 20 ľudí a 26 utrpelo zranenia. Prokuratúra ju vyšetruje ako prípad vnútroštátneho terorizmu a uvažuje aj o federálnom obvinení zo zločinu z nenávisti, za čo by strelcovi hrozil trest smrti.

Len trinásť hodín po masakri v El Pase zastrelil útočník v Daytone v štáte Ohio deväť ľudí a 27 zranil. Podľa starostky Daytonu Nan Whaleyovej policajti, ktorí v tom čase v okolí hliadkovali, zastrelili útočníka v priebehu jednej minúty, odkedy začal strieľať. Páchateľom je podľa amerických médií 24-ročný beloch Connor Betts. Kým bol zlikvidovaný, stačil pred barom v štvrti Oregon vystreliť najmenej 100 rán, pričom za necelých 30 sekúnd zabil osem ľudí vrátane svojej sestry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok