Strelcovi, ktorý v obchodnom dome zabil 20 ľudí, hrozí trest smrti

TA3 TASR
4.8.2019 21:08

Americká prokuratúra bude požadovať trest smrti pre strelca, ktorý v sobotu v texaskom meste El Paso usmrtil 20 ľudí. Čin je považovaný za vnútroštátny terorizmus, uviedli príslušné orgány.

"Obvinenie na úrovni štátu sa vzťahuje na úkladnú vraždu, za čo je možné udeliť trest smrti. Budeme to požadovať," uviedol na tlačovej konferencii šéf miestnej justície Jaime Esparza. Miestna polícia spolupracuje s federálnymi vyšetrovateľmi na objasnení masovej vraždy, ktorú spáchal 21-ročný muž pochádzajúci z dallaskej oblasti. "Úzko spolupracujem s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom," vyhlásil John Bash, sudca Západného okrsku štátu Texas.

Vyšetrovatelia sa momentálne zaoberajú "manifestom", ktorý strelec údajne napísal a v ktorom vyjadruje svoju nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso, ležiaceho na hraniciach s Mexikom. Páchateľ v danom dokumente tiež údajne velebí nedávnu streľbu v dvoch novozélandských mešitách.

K streľbe došlo v nákupnom centre v El Paso. Podozrivého páchateľa zadržali. Ide o druhú streľbu, ku ktorej došlo v USA v priebehu 24 hodín - iný muž v nedeľu zastrelil v meste Dayton v štáte Ohio deväť ľudí a najmenej 26 ďalších zranil. O totožnosti strelca úrady zatiaľ neposkytli žiadne informácie. V nákupnom centre v El Paso sa v tom čase nachádzalo približne 1000 až 3000 ľudí. El Paso leží pri hraniciach s Mexikom. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uviedol, že medzi 20 potvrdenými obeťami sobotňajšej streľby sú aj traja Mexičania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok