Kalavská predložila veľkú reformu nemocníc ako ústavný zákon

TA3 TASR SITA
30.7.2019 10:40

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská predložila návrh reformy slovenských nemocníc formou ústavného zákona do medzirezortného pripomienkového konania. Dôvodom je nájdenie podpory projektu stratifikácie naprieč politickým spektrom, na čom sa dohodla so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom.

Kalavská predložila veľkú reformu nemocníc ako ústavný zákon
SITA/Diana Černáková

Ústavný zákon, ktorý rieši reformu slovenských nemocníc, má byť účinný od 1. januára 2024. Vyplýva to z legislatívneho materiálu, ktorý je aktuálne v pripomienkovom konaní. "Dátum sa odvíja od toho, kedy najneskôr je potrebné, aby sa súčasné nemocnice pretransformovali do nových typov nemocníc," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Dátum účinnosti ústavného zákona sa podľa rezortu navrhuje vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu.

Stratifikácia je podľa ministerstva systematickou zmenou, ktorá je pre systém zdravotníctva nesmierne potrebná. "Naším cieľom je spoločne naprieč politickým spektrom nastaviť podporu tejto reforme, ktorou chceme nastaviť pre budúcnosť kvalitnejšie a bezpečnejšie zdravotníctvo. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská diskutuje so všetkými zainteresovanými stranami vrátane zástupcov politickej obce o problematike stratifikácie priebežne,“ informovalo ministerstvo. Návrh Ústavného zákona o nároku na kvalitu, bezpečnosť, miestnu a časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti má byť predložený na rokovaní vlády 21. augusta 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok