Johnson u kráľovnej striedal Mayovú, končí aj časť ministrov

TA3 TASR
24.7.2019 16:13

Britská premiérka Theresa Mayová už odovzdala svoju demisiu do rúk kráľovnej Alžbety II. Vo funkcii ju oficiálne vystriedal jej bývalý excentrický minister Boris Johnson. S ním však nechce spolupracovať časť Mayovej vlády a niekoľko ministrov končí.

Vyzvala na funkčný brexit

Novým britským premiérom sa oficiálne stal Boris Johnson. Vedením vlády ho poverila kráľovná Alžbeta II., ktorá zároveň prijala demisiu Theresy Mayovej. Ešte pred príchodom do Buckinghamského paláca Mayová vyzvala svojho nástupcu, aby zabezpečil vystúpenie Británie z Európskej únie "spôsobom, ktorý bude fungovať pre celé Spojené kráľovstvo".

Mayová odstúpila ešte v júni z postu líderky vládnucej Konzervatívnej strany, až do zvolenia nového lídra však zostávala premiérkou. Odchádzajúca premiérka absolvovala v stredu v Dolnej snemovni britského parlamentu svoje posledné interpelácie. Novozvolený líder britskej Konzervatívnej strany Boris Johnson sa stal oficiálne premiérom po tom, ako prijal od kráľovnej Alžbety II. poverenie na zostavenie novej vlády. Vymenovanie Johnsona za premiéra oznámil aj samotný Buckinghamský palác, ktorý zverejnil taktiež fotografiu, ako si podáva ruku s kráľovnou a ukláňa sa pred ňou. Johnson bude v poradí 14. britským premiérom, odkedy nastúpila na trón Alžbeta II.

Ešte pred príchodom do Buckinghamského paláca Johnsona nakrátko zdržali demonštranti protestujúci za ochranu klímy, ktorí vytvorili živú reťaz naprieč ulicou, kadiaľ prechádzala jeho kolóna.

Vyhlásil, že vyrokuje lepšiu dohodu

Bezprostredne po vymenovaní vystúpil Johnson s prejavom, v ktorom prisľúbil, že Británia opustí Európsku úniu v dohodnutom (posunutom) termíne 31. októbra, bez akýchkoľvek "'ak', 'a' či 'ale'". Zároveň vyhlásil, že s Európskou úniou vyrokuje "novú a lepšiu" dohodu o tzv. brexite. Johnson predtým vyhlásil, že svoju krajinu vyvedie z Európskej únie s využitím akýchkoľvek nutných prostriedkov. Tento konzervatívny politik, ktorý bol v minulosti londýnskym starostom a britským ministrom zahraničných vecí, tak nadviazal na svoju výraznú úlohu v kampani za odchod z Únie pred britským referendom o tejto záležitosti z roku 2016.

Johnson čelí v otázke brexitu výzvam, ako sú odpor voči ďalšiemu vyjednávaniu zo strany Bruselu alebo len tesne väčšinová podpora v britskom parlamente. Ešte pred nástupom Johnsona do funkcie premiéra podali traja proeurópski ministri demisiu na protest proti jeho hrozbám, že Británia môže opustiť Európsku úniu aj bez príslušnej dohody. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn zase vyzval Johnsona, aby vypísal predčasné voľby, keďže podľa neho nemá od Britov mandát na vládnutie. Hoci Johnson tento týždeň presvedčivo zvíťazil vo voľbách nového lídra Konzervatívnej strany, usporiadaných po júnovom odstúpení Mayovej, podľa výsledkov prieskumu YouGov zo stredy ho podporuje len 31 percent Britov.

Nechcú spolupracovať s Johnsonom

K Mayovej demisii sa pridala časť jej ministrov, ktorí nechcú s excentrickým Johnsonom spolupracovať.  Britskí ministri financií, spravodlivosti a rozvojovej pomoci - Philip Hammond, David Gauke a Rory Stewart - odstúpili zo svojich postov.

Trojica proeurópskych konzervatívcov ohlásila už v uplynulých dňoch, že v prípade vymenovania Johnsona podá demisiu. Týmto krokom zrejme predišli odvolaniu novým premiérom. Ten podľa medializovaných informácií plánuje väčšiu reorganizáciu vládneho kabinetu, v ktorom má po novom pôsobiť mnoho radikálnych zástancov vystúpenia Británie z Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok