Španielska vláda nedostala dôveru, čaká ju druhé hlasovanie

TA3 TASR
23.7.2019 15:31

Poslanci španielskeho parlamentu nevyslovili dôveru úradujúcemu premiérovi Pedrovi Sánchezovi.

V parlamente nemá väčšinu

Za vyslovenie dôvery hlasovalo 124 poslancov, 170 bolo proti a 52 sa zdržalo. Na to, aby Sáncheza parlament znovu potvrdil vo funkcii predsedu vlády, však potreboval 176 hlasov v 350-člennom zákonodarnom zbore. V druhom hlasovaní naplánovanom na štvrtok mu bude na potvrdenie vo funkcii postačovať jednoduchá väčšina z hlasujúcich poslancov.

Sánchez načrtol vládny program so zvýšením výdavkov na sociálnu sféru v snahe presvedčiť krajnú ľavicu, aby mu pomohla vrátiť sa k moci. Uchádza sa totiž o podporu poslancov krajne ľavicovej strany Môžeme (Podemos), ako aj podporu poslancov malých regionálnych strán. Koncom apríla Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana, skrátene PSOE, zvíťazila v parlamentných voľbách, v ktorých však získala len 123 mandátov, takže v parlamente nemá väčšinu.

Sľúbil zvýšiť minimálnu mzdu

Sánchez sľúbil okrem iných opatrení znovu zvýšiť minimálnu mzdu, prispôsobiť penzie inflácii a zvýšiť investície do vzdelávania na úroveň päť percent HDP. Premiér takisto stanovil prísne ciele v oblasti financií a sľúbil znížiť deficit verejných financií krajiny.

Líder Podemos Pablo Iglesias cez víkend ustúpil od svojej požiadavky na kreslo v budúcej španielskej vláde, aby uľahčil vytvorenie koalície s PSOE. Sánchez už predtým vyhlásil, že je ochotný vstúpiť do koalície s Podemos, pokiaľ Iglesias nebude členom vlády. Dôvodom sú podľa premiérových slov názorové rozdiely v súvislosti s nezávislosťou Katalánska, s ktorou PSOE nesúhlasí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok