Odvolajte šéfa regulátorov Jahnátka, vyzvala premiéra SaS

TA3 TASR SITA
23.7.2019 12:46

K odvolaniu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomíra Jahnátka vyzval premiéra Petra Pellegriniho opozičný poslanec Karol Galek zo SaS. Chce poukázať na závislé konanie úradu a dať podnet na začatie konania o odvolaní súčasného predsedu ÚRSO. Jahnátek vyjadrenia označil ako „úbohé a politicky motivované“.

Odvolajte šéfa regulátorov Jahnátka, vyzvala premiéra SaS
TASR/Michal Svítok

Podľa neho je to v záujme spotrebiteľov a nižších cien elektriny. "Na čele nezávislého úradu nemôže stáť osoba, ktorá koná na príkazy nejakých oligarchov alebo politikov a poškodzuje tak všetkých spotrebiteľov," povedal Galek. Poslanec za vládny Smer-SD Maroš Kondrót predložil do parlamentu návrh zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Podľa Galeka mal ním českému premiérovi Andrejovi Babišovi "prihrať úľavu sedem miliónov eur z platenia jednej z taríf v cene elektriny." Opozičný poslanec ďalej povedal, že rozprava k tomuto návrhu bude zrejme otvárať septembrovú schôdzu parlamentu.

Galek spomenul zverejnené vyjadrenia poslanca Kondróta v médiách, že mu to posunuli z ministerstva hospodárstva, ale vypracovali odborníci z ÚRSO. "Ak je do toho ÚRSO namočené, ako tvrdí pán Kondrót, ak mu to naozaj posunulo MH SR a vypracovávali práve na ÚRSO, tak aj ten úrad, ktorý má fungovať nezávisle, musí za to niesť zodpovednosť a pán Jahnátek musí preč," konštatoval s tým, že návrh zákona je druhom čítaní a túto tému otvorí na rokovaní príslušného parlamentného výboru. Poslanec Galek zdôraznil, že ÚRSO je zo zákona povinný konať nezávisle. Zároveň pripomenul, že Jahnátek bol v minulosti kolega Babiša.

Predseda ÚRSO kategoricky odmietol „úbohé a politicky motivované pokusy pána Galeka“. „Ide o úplne nezmysly po odbornej stránke. V skutočnosti je to presne naopak. Práve nová vyhláška ÚRSO v súlade s európskou legislatívou určila, že Duslo Šaľa už nebude, tak ako doteraz, spĺňať kritéria požadovanej energetickej náročnosti, teda firma už žiadnu zákonnú úľavu v budúcnosti nedostane!“ reagoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. „Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek zdôraznil, že nemá žiadnu vedomosť o nejakých konzultáciách expertov jeho úradu s poslancom Kondrótom. Predseda ÚRSO vždy bude chrániť záujmy zraniteľných odberateľov na Slovensku, na rozdiel od pána poslanca Galeka napojeného na solárnu loby na Slovensku,“ uzavrel Igaz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok