Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Automatické sledovanie umožní vodičovi naraz riadiť dva kamióny

Automatické sledovanie umožní vodičovi naraz riadiť dva kamióny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nákladná doprava je jedným z odvetví, ktoré by mohlo byť v nadchádzajúcich rokoch výrazne ovplyvnené autonómnymi technológiami. Zaujímavý koncept v tejto oblasti prináša americká spoločnosť Peloton Technology, ktorá vyvíja automatizovaný sledovací systém umožňujúci jednému vodičovi naraz riadiť dva kamióny.

Viaceré automobilky v súčasnosti vyvíjajú autonómne technológie pre nákladné vozidlá, ktoré sú založené na nepretržitom vysielaní svojej polohy na ceste ostatným kamiónom vo flotile. To by im mohlo umožniť cestovať v tesnejšej formácii, čím by sa mohla znížiť spotreba paliva, tvorba emisií a aj nehodovosť.

Spoločnosť Peloton Technology uvádza, že nákladné vozidlá radené v tesnej formácii za vedúcim vozidlom dosahujú v súčasnosti priemernú úsporu paliva o viac ako sedem percent. Zlepšiť by to mohla nová technológia Automated Following, čiže automatické sledovanie, ktorá umožní vodičovi nákladného vozidla spárovať svoje vozidlo s iným a tak môže súčasne ovládať dva kamióny naraz.

Spoločnosť Peloton Technology vyvíja automatizovaný sledovací systém, ktorý umožní jednému vodičovi naraz riadiť dva kamióny v tesnej formácii.

S pomocou brzdového systému využívajúceho radar a softvéru pre riadenie vozidla tak spárované nákladné vozidlo sleduje cestu vedúceho kamiónu s ľudským vodičom a presne kopíruje jeho riadenie, zrýchľovanie či brzdenie. Toto riešenie sa svojim spôsobom príliš nelíši od iných autonómnych technológií, ktoré umožnia centrálnu kontrolu nad jednotlivými vozidlami vo flotile, no sľubuje tento proces výrazne zjednodušiť.

Spoločnosť Peloton Technology zatiaľ neprezradila, ako ďaleko postúpil vývoj spolu s testovaním jej technológie automatického sledovania, no hovorí, že tento prístup prepojenia človeka s autonómnymi technológiami by mohol zdvojnásobiť produktivitu vodičov kamiónov na cestách.