Kočner sa rozhodol, že bude vypovedať. Má však podmienku

TA3 TASR SITA
23.7.2019 10:04

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje ostro sledovaný proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom v kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek. Jedným z najzaujímavejších momentov včerajška bol nový dôkaz, ktorý ukázal prokurátor - údajná piata zmenka. Kočnerovi advokáti teraz oznámili, že ich klient je ochotný vypovedať.

Nemôžu sa pripravovať na pojednávania?

Obžalovaný podnikateľ Marian Kočner je ochotný vypovedať v kauze miliónových zmeniek pred súdom. Senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to oznámili jeho obhajcovia. Podmienkou však je, aby sa jeho výpoveď uskutočnila v bratislavskom Ústave na výkon väzby. V tomto zariadení sa totiž nachádza pojednávacia miestnosť ako aj sekcia pre väzobne stíhaných.

Kočner je momentálne umiestnený v Ústave na výkon väzby v Leopoldove a jeho obhajcovia argumentujú, že sa tam nemôžu so svojím klientom pripravovať na pojednávania. Na tento účel je im totiž prideľovaná stále tá istá miestnosť, pričom majú podozrenie, že je monitorovaná orgánmi činnými v trestnom konaní. Kočner ešte minulý týždeň požiadal súd o konanie v neprítomnosti a na pojednávaní sa zatiaľ nezúčastňuje.

Obžaloba: Vytvorili falošné zmenky z roku 2000

Podľa obžaloby Kočner spolu s Pavlom Ruskom ako aj Štefanom Ághom, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V.

Vyplatiť ich mal práve Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Markíza dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Kočner a Rusko v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Rusko však trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza.

Rusko trval na svojej nevine

Prvý deň procesu bol venovaný najmä Ruskovej výpovedi, ktorý naďalej trvá na svojej nevine a zvaľuje vinu na svoju niekdajšiu spoločníčku Sylviu Volzovú. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta ukázal súdu nový dôkaz v podobe údajnej piatej zmenky. Tá by mohla inkriminovať Ruska aj vzhľadom na to, že tvrdí, že si pamätá podpisovanie štyroch zmeniek.

Rusko je takisto obžalovaný aj vo veci objednávky vraždy Volzovej, ktorú mal zadať bosovi banskobystrického podsvetia Mikulášovi Černákovi. Kočner je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Na pojednávanie ŠTS predvolal súčasného a bývalých riaditeľov TV Markíza Matthiasa Setteleho, Václava Miku a Zuzanu Ťapákovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok