Islandského expremiéra Haardeho uznali vinným, zostal však bez trestu

TASR
23.4.2012 17:32

Špeciálny islandský trestný súd Landsdómur uznal dnes bývalého predsedu vlády Geira Haardeho za vinného v jednom zo štyroch bodov žaloby, týkajúcej sa jeho spoluzodpovednosti za kolaps bankového systému krajiny.

Islandského expremiéra Haardeho uznali vinným, zostal však bez trestu
SITA

Expremiér podľa verdiktu nepodnikol adekvátne kroky, aby finančnej kríze zabránil, konkrétne v súvislosti so zvolaním mimoriadneho zasadania islandskej vlády.

Dnešný verdikt inštitúcie, ktorá vznikla v roku 1905 a ktorej výhradnou kompetenciou sú procesy s vládnymi predstaviteľmi, však nemá pre Haardeho trestnoprávne dôsledky. Pre samotný Landsdómur to bol vôbec prvý proces v jeho histórii.

Islandský expremiér sa stal takisto prvým a zostáva doteraz jediným vysokopostaveným politikom na svete, ktorého postavili pred súd v súvislosti so stratami spôsobenými finančnou krízou.

Haarde obvinenia z nedbanlivosti, v dôsledku ktorých sa na Islande zrútili kľúčové banky, odmietol a označil ich za neopodstatnené. Podľa neho sú za zrútenie finančného systému zodpovední predstavitelia samotných bánk. Ako vypovedal na začiatku marca, keď sa súdny proces začal, ani vláda, ani regulačné úrady nepoznali skutočnú situáciu islandských bánk. Tá sa dostala na svetlo sveta až po tom, ako banky skolabovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok