O proces v kauze zmeniek je veľký záujem. Rusko trvá na nevine

TA3 SITA TASR
22.7.2019 07:34

Začal sa súdny proces v kauze televíznych zmeniek. Obžalobe pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku čelia podnikateľ Marian Kočner, a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Ide o jedno z najsledovanejších pojednávaní v histórii, ktoré bude trvať šesť dní. Kočner na procese prítomný nie je.

Nemôže sa porozprávať s advokátom?

Obžalovaný v kauze v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza a bývalý šéf televízie Pavol Rusko trvá na svojej nevine. Obhajoba namieta účelovosť konania a obviňuje prokurátora Jána Šantu z nepripustenia jediného dôkazného návrhu do vyšetrovacieho spisu. Povedali to na hlavnom pojednávaní v kauze falšovania televíznych zmeniek a marenia spravodlivosti na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".


Súčasťou obhajoby, ktorú za Mariana K. predniesol advokát Michal Mandzák, bolo opätovné tvrdenie, že obžalovaný nemá právo na dôverný rozhovor s advokátmi. Trestné oznámenie spochybnil z dôvodu, že sa Markíza najprv bránila prostredníctvom civilného sporu a až keď ho prehrala, obrátila sa na políciu.

Marian Kočner požiadal, aby sa pojednávanie uskutočnilo v jeho neprítomnosti. 

Na pojednávanie prišli desiatky novinárov, fotografov a kameramanov. Novinári a verejnosť sledujú pojednávanie za bezpečnostným sklom so zvukovým prenosom.

Televízia nedôverovala orgánom

Na to reagoval zástupca poškodenej Markízy Daniel Lipšic s tým, že televízia nemala donedávna dôveru v orgány činné v trestnom konaní. „Dôkazom toho je v spise sa nachádzajúci materiál, ktorý spracovala Národná protikorupčná jednotka NAKA, ktorú viedol Krajmer“. Tá podľa Lipšica nebola vôbec príslušná na právnu kvalifikáciu falšovania cenných papierov. Na záver reči dodal, že jeden z obžalovaných mal ešte donedávna vplyv na orgány činné v trestnom konaní, čo je taktiež dôvodom, prečo sa až teraz obrátila na cestu trestného konania.

Dohodu o vine a treste nepripustil prokurátor ani obžalovaní. Celé pojednávanie vedú v Kočnerovej neprítomnosti. Ten je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Rusko: Zmenky zachránili televíziu

Nasledovala výpoveď Pavla Ruska. Podpis miliónových zmeniek bol podľa neho krokom k záchrane televízie Markíza. Zopakoval tak tvrdenia, ktoré uviedol už vo februári 2018 na Okresnom súde Bratislava V. Ten prejednával občianskoprávnu žalobu spoločnosti Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera, v rámci ktorej spoločnosť požadovala vyplatenie zmeniek práve od Ruska ako žalovaného v prvom rade a spoločnosti Markíza Slovakia ako žalovaného v druhom rade.

Rusko takisto zopakoval, že vinu za celú vec nesie jeho bývalá obchodná partnerka Silvia Volzová. Podľa neho totiž uznala fiktívnu pohľadávku voči Markíze, čoho dôsledkom bolo, že sa dostala do exekúcie. "Z Markízy sa najprv všetci smiali a potom ju chceli všetci zobrať," povedal. V súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia. Podľa Ruska hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bola podľa Ruska kúpa spoločnosti Gamatex od Kočnera. Tá sa nakoniec udiala tak, že 80 miliónov korún bolo majiteľom vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr. "Rok 2000 nám umožnil zachrániť Markízu," povedal Rusko s tým, že následne v roku 2007 po predĺžení vysielacej licencie bola televízia ocenená na 10 miliárd slovenských korún.

"Aj keby tá suma bola dvojnásobná, bol by som to podpísal," zdôraznil Rusko. Pripustil však, že sumu, ktorú sa zaviazal vyplatiť v zmenkách, momentálne nie je schopný uhradiť. Na otázku prokurátora, prečo nepodal odvolanie voči rozhodnutiu súdu o povinnosti vyplatiť Kočnerovi osem miliónov eur, skonštatoval, že Gamatex svoju časť dohody dodržal, preto je vyplatenie sľúbených finančných prostriedkov férové. Odvolanie voči rozhodnutiu podala len Markíza, ktorá autenticitu zmeniek spochybňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok