Späť na mori s novou loďou. Operáciu na záchranu migrantov obnovili

TA3 TASR
21.7.2019 13:10

Humanitárna organizácia SOS Méditerranée oznámila, že opätovne spúšťa operácie na záchranu migrantov v mori pred pobrežím Líbye - sedem mesiacov po tom, ako bola nútená zastaviť tieto aktivity, realizované svojou loďou Aquarius.

Späť na mori s novou loďou. Operáciu na záchranu migrantov obnovili
SITA/AP (ilustračné foto)

SOS Méditerranée a organizácia Lekári bez hraníc "sú späť na mori s novým plavidlom Ocean Viking, aby vykonali pátracie a záchranné aktivity v centrálnom Stredozemnom mori", uviedla skupina v oznámení. Organizácia obnovenie operácií odôvodnila tým, že ľudia stále utekajú z Líbye a vydávajú sa na nebezpečnú plavbu, no v centrálnej časti Stredozemného mora nie sú v súčasnosti takmer žiadne záchranné lode. Vo vyhlásení dodala, že v tejto časti mora zahynulo od začiatku roka najmenej 426 ľudí, ktorí unikali pred stupňujúcim sa konfliktom v Líbyi a žalostnými podmienkami v líbyjských zadržiavacích strediskách.

Loď Aquarius ukončila operácie v decembri 2018 po takmer troch rokoch, počas ktorých zachránila okolo 30.000 migrantov, a to podľa prevádzkujúcej humanitárnej skupiny z dôvodu obštrukcií zo strany niektorých európskych krajín.

Loď Ocean Viking, plaviaca sa pod nórskou vlajkou, financuje SOS Méditerranée v partnerstve s MSF. Plavidlo má deväťčlennú posádku, na palube bude tiež pátrací a záchranný tím, ako aj zdravotnícky a ďalší personál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok