Hongkongská polícia našla počas razie továreň na silné výbušniny

TA3 TASR
20.7.2019 21:03

Polícia v Hongkongu v sobotu oznámila, že odhalila provizórne zriadenú továreň vyrábajúcu silné výbušniny a letáky podporujúce nezávislosť. V Hongkongu už niekoľko týždňov pokračujú politické protesty.

Je populárna

Polícia vykonala raziu v priemyselnej budove a zatkla 27-ročného muža. Odhalené laboratórium vyrábalo výbušninu triperoxid acetónu, ktorú použili pri viacerých teroristických útokoch vo svete vrátane samovražedných útokov v Londýne v roku 2005 a pri výbuchoch na Srí Lanke v apríli tohto roka. Medzi nájdenými predmetmi bolo aj tričko s logom organizácie podporujúcej nezávislosť Hongkongu a letáky súvisiace s protivládnymi protestmi. Organizácia vo vyjadrení na sociálnej sieti Facebook potvrdila členstvo zatknutého muža, no dodala, že o výbušninách nevedela.

Kontroverzný zákon o extradícii, ktorý by umožnil hongkonským úradom vydávať osoby podozrivé zo spáchania trestného činu orgánom v pevninskej Číne, v uplynulých týždňoch v Hongkongu vyvolal najväčšie protesty za tri desaťročia. Obyvatelia opakovane vychádzajú do ulíc, aby protestovali proti politike správkyne Carrie Lamovej.

Žiadajú stiahnutie zákona

Protestujúci Lamovú minulý víkend opäť žiadali, aby schvaľovanie sporného zákona o vydávaní páchateľov trestných činov do Číny nielen pozastavila, ale aj stiahla. Lamová násilnosti demonštrantov voči polícii odsúdila a protestujúcich označila za "výtržníkov". Vyhlásila, že podporuje políciu, ktorá koná na základe zákona.

Desiatky tisíc ľudí sa v túto sobotu zúčastnili na zhromaždení na podporu hongkonskej polície a pročínskeho vedenia ostrova. Polícia účasť odhadla na 103.000 ľudí. Organizátori protestov podľa miestnych médií uvádzajú 316.000 účastníkov. Demonštranti a ľudskoprávne skupiny políciu obviňujú z použitia neprimeranej sily vrátane slzotvorného plynu a gumových projektilov. Polícia tvrdí, že jej zásahy sú primerané a poukazuje na zranených príslušníkov polície ako na dôkaz, že menšinové tvrdé jadro protestujúcich sa policajtom naozaj snaží ublížiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok