14. etapa patrí Francúzovi Pinotovi, Sagan si polepšil v bodovačke

TA3 TASR
20.7.2019 19:08

Francúzsky cyklista Thibaut Pinot z tímu Groupama-FDJ zvíťazil v sobotnej štrnástej etape Tour de France. Radoval sa po 117,5 km z Tarbes na vrchole legendárneho Col du Tourmalet, kde na druhom mieste finišoval ďalší domáci jazdec Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), ktorý v žltom drese opäť zvýšil náskok na čele celkového poradia.

14. etapa patrí Francúzovi Pinotovi, Sagan si polepšil v bodovačke
TASR/AP

Tretí skončil Holanďan Steven Kruijswijk, obaja mali odstup šesť sekúnd. Slovák Peter Sagan si na rýchlostnej prémii polepšil v bodovacej súťaži a v záverečnom náročnom stúpaní už zaostal. Na programe bola najkratšia etapa 106. ročníka, no s úvodnými vážnymi pyrenejskými previerkami. Najprv sa vytvoril únik, v ktorom figuroval aj Sagan, snažil sa príliš nestratiť v stúpaní prvej kategórie Col du Soulor (11,9 km, 7,8%), aby sa mohol v zjazde vrátiť na čelo a zaútočiť na rýchlostnej prémii v údolí.

Na vrchole bol najrýchlejšie líder vrchárskej súťaže Tim Wellens pred víťazom TdF 2014 Vincenzom Nibalim. Väčšinu členov úniku vrátane Sagana dostihol pelotón 44 kilometrov pred páskou, vpredu zostalo osem jazdcov. Sagan preťal rýchlostnú prémiu Pierefitte-Nestalas ako deviaty a o ďalších sedem bodov sa vzdialil Sonnymu Colbrellimu v boji o zelený dres. Pod Tourmaletom najskôr atakoval Romain Sicard, po ňom to vyskúšal Elie Gesbert. Hlavné pole ťahal Movistar, ale taktika sa mu nevyplatila, pretože jeho líder Nairo Quintana sa dostal do problémov a v priebežnom poradí nabral manko.

Taktovku prebrali tímy Ineos a Jumbo-Visma, 9,5 km pred páskou sa o únik pokúsil francúzsky šampión Warren Barguil, osamote išiel štyri kilometre. Vedúcu skupinu tvorilo osemnásť cyklistov, 3 km do cieľa sa držal pohromade ešte tucet. V závere postihla kríza britského obhajcu celkového prvenstva Gerainta Thomasa, naopak, Alaphilippe stále išiel s najlepšími a "neodpadol" ani v posledných stovkách metrov kopca (Hors catégorie, 19 km, 7,4%). Na Tourmalet sa stúpalo po 83. raz v histórii, ale len tretíkrát bol na vrchole aj koniec etapy. Rozhodujúci útok spomedzi šestice zostávajúcich adeptov na víťazstvo vyšiel Pinotovi, Alaphilippe však zvýšil vedenie v celkovej klasifikácii už na 2:02 min pred Thomasom. Kruijswijk na tretej pozícii má manko 2:14 min.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok