Najsevernejšia osada sveta hlási doteraz nevídané horúčavy

TA3 TASR
17.7.2019 14:58

Teplota na kanadskej arktickej stanici Alert, ktorá je najsevernejším trvalo osídleným miestom sveta, dosiahla v nedeľu 14. júla 21 stupňov Celzia, čo predstavuje pre danú oblasť "absolútny rekord". Tlačová agentúra AFP to uviedla v stredu s odvolaním sa na vyjadrenia kanadských predstaviteľov.

Najsevernejšia osada sveta hlási doteraz nevídané horúčavy
TASR/AP

Meteorológ Armel Castellan z ministerstva životného prostredia Kanady upozornil, že ide "len o ďalší zo stoviek a stoviek rekordov vytvorených globálnym otepľovaním". Nameraná hodnota je však podľa neho "úplne ohromujúca", a "dosiaľ nevídaná". Dodal, že teplota v Alerte výrazne prevyšuje bežný stav už jeden a pol týždňa.

bez-nazvu_ac1100ae-19d3-ae56.png

"Nie je prehnané nazývať to arktickou vlnou horúčav," vyjadril sa popredný vládny klimatológ David Phillips. Stanica pri pobreží Severného ľadového oceánu sa nachádza na 82. rovnobežke, približne 900 kilometrov od Severného pólu. Je miestom stálej vojenskej základne, slúžiacej na odpočúvanie Ruska, ako aj meteorologického stanovištia.

Predošlý miestny rekord - 20 stupňov Celzia - pochádza z júla 1956. Od roku 2012 sa však vyskytlo viacero dní, keď teplota vystúpila na podobnú úroveň. Priemerná denná teplota v Alerte je v júli 3,3 stupňa Celzia, zatiaľ čo priemerné denné maximum je 6,1 stupňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok