Pod stavbou bratislavského obchvatu našli nebezpečný azbest

TA3 SITA
17.7.2019 12:37

Posledné vzorky pôdy z násypov D4R7 potvrdili výskyt nepovolených látok. V troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou.

Érsek: Podnikneme všetky potrebné kroky

Rezort dopravy preto podnikne kroky, aby bol všetok nepovolený materiál zo stavby odstránený a cesta spĺňala všetky kritéria určené stavebným povolením. „Vždy som veľmi jasne a transparentne komunikoval, že všetky diaľnice musia spĺňať nielen technické, ale aj environmentálne kritériá. Preto som dal urobiť viacero testovaní napriek tomu, že koncesionár tvrdí, že je všetko v poriadku. Podnikneme všetky potrebné kroky, aby v násypoch diaľnice neostal žiadny nebezpečný materiál. Koncesionár to musí zabezpečiť na vlastné náklady,“ povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Na základe výsledkov posledných testov príslušná sekcia ministerstva okamžite vyzvala koncesionára, aby bezodkladne odviezol všetok kontaminovaný materiál a nahradil ho nezávadným materiálom. Takisto koná aj Špeciálny stavebný úrad, ktorý tiež dostal výsledky dodatočných vzoriek. Na ich základe zvolal pracovné stretnutie s koncesionárom. Takisto Nezávislý dozor je povinný vysvetliť, ako je možné, že takýto odpad neidentifikoval a ministerstvo o tom neinformoval, čo je jeho povinnosťou.

Podľa dostupných údajov sa problém týka relatívne krátkeho úseku diaľnice pri Jarovciach a je možné kontaminovanú zeminu odviesť a nahradiť ju kvalitnými materiálmi. Toto riešenie nemusí mať dopad ani na finálny termín otvorenie diaľnice, ak bude realizované včas.

"Podľa dostupných údajov sa problém týka relatívne krátkeho úseku diaľnice D4 pri Jarovciach a je možné kontaminovanú zeminu odviesť a nahradiť ju kvalitnými materiálmi," informovala hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Spoločnosť podrobne zhodnotí výsledky

Spoločnosť D4R7 Construction, s. r. o., v stredu v tlačovej správe informovala, že prvé výsledky testov násypového materiálu na stavbe D4 v okolí Jaroviec, vykonaných spolu s Ministerstvom dopravy a výstavby SR 7. júna 2019, nevykázali žiadnu toxickú, environmentálnu alebo zdravie ohrozujúcu kontamináciu. Materiál podľa zhotoviteľa pochádza z tzv. "smetného kopca" v bratislavskej Petržalke a do telesa budovanej D4 pri Jarovciach ho zabudovali pred viac ako rokom na prvom úseku v kilometri 0,8 až 1,3. Spoločnosť tvrdí, že recyklovaný materiál zakúpili iba od jedného dodávateľa a nepoužili ho na žiadnom inom úseku rozostavanej D4 a R7.

Generálny riaditeľ D4R7 Construction Juan José Bregel povedal, že recyklovaný stavebný materiál zakúpili od jediného dodávateľa v dobrej viere, že spĺňa všetky zákonné požiadavky. Hoci materiály obsahujúce azbest podľa spoločnosti priamo neohrozujú zdravie alebo životné prostredie, musia byť odborne zlikvidované, a preto sú klasifikované ako nebezpečný odpad. "Náš dodávateľ by si toho mal byť vedomý a je za to zodpovedný. Bez ohľadu na to sme v utorok informovali ministerstvo dopravy, že v súčinnosti s nimi podnikneme čo najrýchlejšie všetky potrebné opatrenia, aby sme zabezpečili bezpečnosť ľudí a životného prostredia počas výstavby a prevádzky D4R7," uviedol Bregel.

Spoločnosť D4R7 Construction podrobne zhodnotí výsledky dvoch nezávislých laboratórií - jedného povereného ministerstvom dopravy a výstavby a jedného zo svojej strany. V spolupráci s rezortom dopravy a ďalšími nezávislými odborníkmi následne urýchlene rozhodne, ako bude ďalej postupovať s nájdeným materiálom obsahujúcom azbest "Akonáhle sa dozvieme viac, budeme samozrejme informovať slovenskú verejnosť. Sme zodpovední za prevádzku tejto diaľnice na ďalších tridsať rokov, a preto máme všetky dôvody na to, aby sme slovenskej verejnosti poskytli modernú diaľnicu spĺňajúcu všetky zákonné požiadavky a zabezpečili bezpečnosť osôb a životného prostredia," dodal Bregel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok