Z machinácií pri verejných súťažiach na MO SR ďalší obvinení

TA3, SITA
19.9.2011 22:42

Polícia obvinila v prípade machinácii pri verejných obstarávaniach na ministerstve obrany ďalších ľudí.

Z machinácií pri verejných súťažiach na MO SR ďalší obvinení

"Ide o deväť podnikateľov, ktorí boli prostredníctvom už obvineného Miroslava D. zvýhodnení pred ostatnými spoločnosťami pri verejnom obstarávaní. Podnikateľom obvineným z machinácie pri verejnom obstarávaní a podplácania hrozí väzenie až 12 rokov," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Denisa Baloghová.

Miroslava D. obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii minulý rok v auguste z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a machinácií pri verejnom obstarávaní sú aj dvaja bývalí funkcionári ministerstva obrany. Polícia zistila, že v období od júla 2009 do júla 2010 zneužívali svoje postavenie a obchádzali zákonný spôsob verejnej súťaže. Podmienky štátnych zákaziek nastavili tak, aby ich mohli prideliť vopred dohodnutým súkromným spoločnostiam. Obaja riaditelia v tom čase komunikovali s uchádzačmi do súťaže prostredníctvom podnikateľa Miroslava D. Spoločnosti tak vedeli, že majú cenové ponuky úmyselne nadhodnotiť a zmanipulovať. Následne sa víťazom stala určená spoločnosť. "Takýmto konaním došlo k ovplyvňovaniu verejných obstarávaní a k ich nadhodnoteniu v rezorte ministerstva obrany v celkovom rozsahu najmenej 1 730 000 eur. Jeden z bývalých riaditeľov je tiež obvinený aj preto, že žiadal a prijal úplatok vo výške 3 300 eur od uchádzača súťaže. Za 3 300 eur uchádzačovi sľúbil, že jeho spoločnosť vyhrá i napriek tomu, že nebude spĺňať podmienky," dodala Baloghová.

Predstavitelia súkromných spoločností sú obvinení aj z podplácania. Polícia zadokumentovala úplatky v hodnote viac ako 67-tisíc eur, ktoré podnikatelia ponúkli a za vybavenie zákazky odovzdali Miroslavovi D. Obvinení podnikatelia sú stíhaní na slobode. Vyšetrovanie týmito obvineniami neskončilo, uviedla hovorkyňa Prezídia PZ SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok