Úniu prvýkrát povedie žena. Europoslanci podporili Leyenovú

TA3 TASR ČTK
16.7.2019 19:36

Ursula von der Leyenová sa od 1. novembra stane prvou ženou na čele Európskej komisie. Rozhodli o tom poslanci Európskeho parlamentu.

Žezlo prevezme od Junckera

Nový predseda EP David Maria Sassoli uviedol, že za von der Leyenovú hlasovalo 383 zo 747 prítomných poslancov, proti sa ich vyslovilo 327 a 22 sa zdržalo hlasovania. Von der Leyenová v stredu končí vo funkcii nemeckej ministerky obrany. Funkcie predsedníčky Európskej komisie sa ujme 1. novembra a žezlo prevezme od Jeana-Clauda Junckera.

Nadchádzajúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa po svojom zvolení do tejto funkcie poďakovala poslancom Európskeho parlamentu za dôveru, ktorú do nej vložili. "Dôvera, ktorú ste do mňa vložili, je dôvera, ktorú ste vložili do Európy... Je to veľká zodpovednosť a moja práca sa začína teraz," citovala von der Leyenovú agentúra DPA. Nemecká politička medzitým na Twitteri napísala "Ďakujem" v 24 jazykoch. Von der Leyenová zároveň vyzvala EP, aby s ňou "konštruktívne spolupracoval" na budovaní zjednotenej a silnej Európy.

Ursula Gertrud von der Leyenová, rodená Albrechtová sa narodila 8. októbra 1958 v belgickej obci Ixelles v bruselskom regióne. Jej otec Ernst Albrecht v tom čase pracoval pre Európske spoločenstvo. Rodina tam žila až do jej 13 rokov. V roku 1971 sa presťahovala do mestečka Lehrte v Dolnom Sasku. Ernst Albrecht sa potom stal premiérom Dolného Saska a vo funkcii zotrval až 14 rokov (1976 - 1990). Po maturite na gymnáziu v Lehrte študovala archeológiu (1976 - 1977).

V roku 1977 zmenila pôvodný študijný odbor na národohospodárstvo a ekonomiku, ktoré študovala na univerzite v Göttingene, Münsteri a Londýne. V roku 1980 začala v Hannoveri študovať medicínu, štúdium ukončila v roku 1987 štátnou skúškou. V roku 1991 získala titul doktorka medicíny.

Bola i ministerkou práce

V roku 1986 sa vydala za profesora medicíny a podnikateľa Heika von der Leyena. Spoločne majú sedem detí, ktoré sa narodili v rokoch 1987 – 1999. Aj samotná Ursula von der Leyenová pochádza zo šiestich súrodencov. V rokoch 1992 - 1996 žila s rodinou v Kalifornii, kde jej manžel pôsobil na univerzite v Stanforde.

Nemecká ministerka obrany a novozvolená šéfka EK je od roku 1990 členkou Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Od novembra 2010 je podpredsedníčkou CDU. V rokoch 2003 - 2005 bola ministerkou sociálnych vecí, žien, rodiny a zdravia spolkovej krajiny Dolné Sasko.

france-eu-07660-391321d9a8ae4c05bab4aeb900ccfd37_ac1100ae-15e3-8267.jpg

V rokoch 2005 - 2009 zastávala funkciu spolkovej ministerky pre rodinu, seniorov, ženy a mládež v prvej vláde Angely Merkelovej. Od novembra 2009 do roku 2013 bola ministerkou práce a sociálnych vecí v druhej vláde Merkelovej. Od 17. decembra 2013 je nemeckou ministerkou obrany – a zároveň prvou ženou v histórii, ktorá zastáva tento post.

Stúpenkyňa európskej integrácie

Na domácej pôde čelila táto blízka spolupracovníčka Merkelovej kritike za nízku bojaschopnosť nemeckej armády (Bundeswehru). Na európskej úrovni hovorí šesťdesiatročná politička o vzniku spoločnej únijnej armády a Spojených štátov európskych. Tzv. brexit, ktorému bude musieť čeliť, označuje za "prasknutú bublinu prázdnych sľubov". Za odchod Britov za EÚ kritizovala populistov: "Sľúbili, že Británia bude z brexitu ťažiť. Skutočnosť je ale taká, že brexit je stratou pre všetkých." Brexit bez dohody považuje von der Leyenová za najhoršiu možnosť.

Súčasná spolková ministerka obrany je považovaná na zarytú stúpenkyňu európskej integrácie. V roku 2011 definovala svoju víziu ako "Spojené štáty európske v duchu federálnych štátov ako Švajčiarsko, Nemecko alebo USA". Tento rok poznamenala, že chce "zjednotenú Európu, ktorá bude presadzovať mier".

V minulosti kritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že mu chýba jasná stratégia pri rokovaniach so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Nie príliš srdečný vzťah Trumpa s kancelárkou Merkelovou hodnotila slovami, že americký prezident má zrejme zastaraný pohľad na ženy. Do funkcie predsedníčky Európskej komisie ju 2. júla 2019 navrhla Európska rada, jej nomináciu musel schváliť Európsky parlament. Von der Leyenová sa tak stane prvou ženou v histórii na čele EK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok