Egypt sprístupnil jednu z najstarších pyramíd, má unikátny vzhľad

TA3 SITA ČTK
14.7.2019 09:44

Egypt otvoril pre verejnosť dve zo svojich najstarších pyramíd, ktoré sa nachádzajú asi 40 kilometrov južne od hlavného mesta Káhira. Turisti ich môžu vidieť prvý raz od roku 1965.

Egypt sprístupnil jednu z najstarších pyramíd, má unikátny vzhľad
SITA/AP

Dahšúr leží asi 80 kilometrov južne od Káhiry. Tamojšiu sto metrov vysokú Lomenú pyramídu si dal postaviť zakladateľ 4. dynastie faraón Snofru. Za svoj názov a unikátny vzhľad vďačí tomu, že jej steny sa asi v polovici výšky lámu do tupejšieho uhla.

Anání zároveň oznámil, že egyptskí archeológovia v oblasti našli kamenné, hlinené a drevené sarkofágy, pričom v niektorých z nich boli aj múmie. Objavili aj drevené pohrebné masky a náradie na opracovávanie kameňa, ktoré datujú do Neskorého obdobia, približne do rokov 664 - 332 pred naším letopočtom.

Úrady sa domnievajú, že sprístupnením vnútorných priestorov Lomenej pyramídy a jednej z vedľajších hrobiek bude Dahšúr pre turistov atraktívnejší. Návštevníci budú môcť vstúpiť do Snofruoej pyramídy severným vchodom a prejsť úzkou osemdesiatmetrovou chodbou do dvoch podzemných komôr. Urobia si tak presnejší obraz o konštrukcii stavby, ktorá je podľa odborníkov príkladom prvých pokusov o postavenie pyramídy s hladkými stenami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok