Briti možno prepustia z Gibraltáru tanker, od Iránu žiadajú záruky

TA3 TASR
13.7.2019 20:00

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt naznačil možnosť prepustenia iránskeho tankera, ktorý zadržali minulý týždeň v Gibraltáre. Podľa Hunta by však Teherán musel poskytnúť záruky, že sa tanker nebude plaviť do Sýrie.

Šéf britskej diplomacie sa takto vyjadril po telefonickom rozhovore so svojím iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom, ktorý označil za "konštruktívny". Británia je ochotná "napomôcť prepusteniu (tankera), ak dostane garancie, že sa nebude plaviť do Sýrie a keď bude ukončené súdne konanie v Gibraltáre," napísal Jeremy Hunt na Twitteri.

Zároveň uviedol, že ho iránsky minister Zaríf ubezpečil o tom, že Teherán má záujem na vyriešení celej záležitosti a nie na ďalšom vyostrovaní sporu. Supertanker Grace 1 zadržali vo vodách britského zámorského územia Gibraltár 4. júla. Stalo sa tak na základe podozrenia, že prevážalo ropu do Sýrie, čo je v rozpore so sankciami Európskej únie. Irán označil zadržanie za "nezákonné" a uviedol, že tanker nesmeroval do Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok