Na televíziu strieľali z granátometu, chcela vysielať film s Putinom

TA3 TASR SITA
13.7.2019 14:15

Sídlo súkromnej spravodajskej televízie 112 Ukrajina v Kyjeve sa v noci na sobotu stalo terčom útoku z granátometu, pri ktorom nebol nikto zranený a vznikli len materiálne škody. Polícia kvalifikuje tento incident ako teroristický čin.

Na televíziu strieľali z granátometu, chcela vysielať film s Putinom
SITA/AP

Políciu privolali obyvatelia žijúci v okolitých domoch, keď začuli zvuk podobný výbuchu. Tá po príchode na miesto činu našla poškodenú fasádu budovy a pri obhliadke okolia objavila aj trubicu z granátometu, ktorú odoslala na expertízu. Polícia pátra po jednej až dvoch podozrivých osobách. Majiteľom televízneho kanála 112 Ukrajina, ako aj televízií NewsOne a ZIK je poslanec ukrajinského parlamentu Taras Kozak z klubu Opozičný blok. Kozak je pred júlovými predčasnými parlamentnými voľbami v prvej desiatke na kandidátnej listine strany Za život, v ktorej vedení je aj proruský politik Viktor Medvedčuk.

Kozak označil nočný incident za ďalšiu vyhrážku pre nezávislé médiá. Generálny riaditeľ televízie Jehor Benkendorf informoval, že ochrana jej sídla bude po tomto incidente posilnená. Na webovej stránke televízie 112 Ukrajina sa v piatok objavila výzva adresovaná vedeniu krajiny, v ktorom žiada zastaviť útoky na svoju adresu. Televíziu 112 niektorí kritici označujú ako proruskú a vo štvrtok generálna prokuratúra pohrozila stanici právnymi krokmi, ak odvysiela dokument amerického režiséra Olivera Stonea, ktorého súčasťou je rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ide o film V boji o Ukrajinu, v ktorom americký režisér Oliver Stone a ukrajinský dokumentarista Ihor Lopatenok analyzujú krízu v krajine. V dokumente sa objavujú aj rozhovory s ruským prezidentom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok