Irán by vo vojne s USA zúrivo zbombardoval aj Izrael, varuje šéf Hizballáhu

TA3 TASR
13.7.2019 07:53

Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hassan Nasralláh uviedol, že americký spojenec Izrael by nezostal "neutrálny", ak by sa začala vojna medzi USA a Iránom. A "Irán dokáže bombardovať Izrael zúrivo a s nesmiernou silou," povedal v rozhovore pre televíziu al-Manar napojenú na šiitské hnutie Hizballáh.

Irán by vo vojne s USA zúrivo zbombardoval aj Izrael, varuje šéf Hizballáhu
SITA/AP (ilu)

Rozhovor sa uskutočnil po týždňoch rastúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom, v čase keď americký prezident Donald Trump zintenzívňuje svoju vojnu slov s islamskou republikou. "Keď Američania pochopia, že táto vojna by mohla vyhladiť Izrael, prehodnotia svoj postoj," povedal Nasralláh. "Našou kolektívnou zodpovednosťou v regióne je pracovať na tom, aby sme predišli americkej vojne proti Iránu," povedal.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila opatrenie, cieľom ktorého je zabrániť prezidentovi, aby vojensky zaútočil na Irán bez súhlasu kongresmanov. USA považujú Hizballáh za teroristickú organizáciu. Hizballáh je jediným hnutím, ktoré po skončení občianskej vojny v Libanone (1975 - 1990) nezložilo zbrane. Militantné hnutie je zároveň dôležitým politickým hráčom v tejto malej stredomorskej krajine. V 128-člennom parlamente mu patrí 13 miest a v súčasnej vláde má troch ministrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok