Zeman vyhovel ČSSD, ministra kultúry Staněka predsa len odvolá

TA3 TASR
12.7.2019 17:52

Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol, že vyhovie Českej strane sociálnodemokratickej a na konci júla odvolá ministra kultúry Antonína Staněka. Po schôdzke s prezidentom a Staněkom v Lánoch to oznámil šéf sociálnych demokratov Jan Hamáček. Zeman doteraz Staněka z ČSSD odmietal odvolať, pripomína spravodajský server Novinky.cz.

Nie je zatiaľ jasné, kto Staněka nahradí. "Sociálna demokracia je strana, ktorá má právo rozhodovať o tom, kto za ňu bude vo vláde," uviedol Hamáček. Prezident Zeman podľa neho nepovedal jasne, že bude rozhodnutie ČSSD rešpektovať.

V pondelok sa zíde vedenie sociálnej demokracie a Hamáček očakáva, že potvrdí ako adepta na ministra kultúry podpredsedu ČSSD Michala Šmardu. Vedenie tiež rozhodne, či strana zotrvá vo vláde s hnutím ANO. Keď sa rozhodne z vlády odísť, podajú ministri za sociálnu demokraciu demisiu. Podľa Hamáčka sa na tom jednomyseľne zhodlo grémium sociálnej demokracie. Z jeho slov vyplynulo, že je pripravený obhajovať odchod z vlády, ak novým ministrom kultúry nebude Šmarda. "Pre nás sa nič nemení, stále nie som optimista," povedal Hamáček podľa serveru iDNES.cz. "Ja som odovzdal pánovi prezidentovi demisiu, tá demisia bola myslená vážne," povedal Staněk, ktorý po rokovaní v Lánoch predstúpil pred novinárov samostatne.

Staněk podal demisiu už v máji. Zeman ho však dva mesiace odmietal odvolať. Prezidenta sa niekoľkokrát snažil presvedčiť aj premiér Andrej Babiš. Ten sa v piatok nechal počuť, že hlavným problémom je nominácia Šmardu. Babiš podľa vlastných slov súhlasí s prezidentom, že Šmarda nie je ideálnym kandidátom na post ministra kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok