Čaputová krajanom v Maďarsku: Ďakujem za zachovávanie kultúry

TA3 TASR
11.7.2019 18:46

Vďaku za zachovávanie tradícií, živého jazyka a kultúry pre mladé generácie vyjadrila vo štvrtok v Budapešti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zástupcom samosprávy a organizácií Slovákov žijúcich v Maďarsku.

Čaputová krajanom v Maďarsku: Ďakujem za zachovávanie kultúry
SITA/Kancelária prezidentky SR

"Vzťahy medzi SR a Maďarskom sú nesmierne dôležité, je dôležité, aby sme mali naďalej konštruktívne vzťahy ako susedia a jednak ako krajania, na území ktorých žijú príslušné menšiny, tak ako žijete tu Slováci v Maďarsku," povedala Čaputová.

"Je veľmi dôležité, čo robíte pre zachovanie našej kultúry, som vám za to veľmi vďačná. Podobne, ako som bola na predchádzajúcich nástupných návštevách v Českej republike a v Bruseli, na obidvoch týchto miestach som sa stretla so Slovákmi, ktorí žijú v týchto mestách, týchto krajinách, je to pre mňa veľmi dôležité byť v živom kontakte s ľuďmi, ktorí reprezentujú našu kultúru a náš národ v iných krajinách," zdôraznila hlava štátu v závere svojej prvej oficiálnej návštevy Maďarska.

Predsedníčka Celoštátnej samosprávy Slovákov v Maďarsku Alžbeta Hollerová Račková prezidentke pripomenula, že predkovia Slovákov sa na území terajšieho Maďarska usadili pred vyše 300 rokmi a vybudovali si obce a mestá v Komáromsko-ostrihomskej župe, v okolí Budapešti, Pilišských vrchoch, v Novohrade, Zemplíne až po Dolnú zem. V súčasnosti má takmer 9000 ľudí v Maďarsku slovenský materinský jazyk, takmer 30.000 občanov Maďarska sa pri poslednom sčítaní obyvateľstva prihlásilo k slovenskej národnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok