Zomrel Francúz, ktorého po rozhodnutí súdu odpojili od prístrojov

TA3 TASR
11.7.2019 09:57

Paralyzovaný 42-ročný Francúz Vincent Lambert, ktorý bol dlhodobo hospitalizovaný vo vegetatívnom stave, zomrel viac ako týždeň po tom, ako ho lekári odpojili od prístrojov. Uviedol to jeho synovec Francois Lambert.

Prípad rozdelil krajinu

"Vincent zomrel dnes ráno o 08.24 h," povedal agentúre AFP Francois Lambert. Lekári Lamberta od prístrojov odpojili na základe júnového rozhodnutia najvyššieho odvolacieho súdu. Vincent Lambert bol vo vegetatívnom stave po dopravnej nehode z roku 2008, pri ktorej utrpel vážne poškodenie mozgu. Tím lekárov sa už dávnejšie zhodol na tom, že mu prestane prístrojmi podávať tekutiny i výživu, ktorými bol udržovaný pri živote.

Prípad vyvolal nezhody nielen medzi Lambertovými príbuznými, no rozdelil i celú krajinu. Lambertova manželka Rachel a viacerí príbuzní podporovali rozhodnutie lekárov neudržiavať ho umelo pri živote, zatiaľ čo Lambertovi rodičia, hlboko veriaci katolíci, boli proti.

K Lambertovmu odpojeniu od umelého vyživovania a prísunu tekutín došlo 2. júla po tom, ako kasačný súd, ktorý vo Francúzsku slúži ako najvyšší odvolací súd, zvrátil 28. júna predošlé rozhodnutie súdu nižšej inštancie. Ten koncom mája rozhodol o obnovení udržiavania životných funkcií, a to len niekoľko hodín po tom, ako lekári začali Lamberta v nemocnici v meste Remeš odpájať od prístrojov.

Rozhodol aj európsky súd

Kasačný súd neposudzoval argumenty pre Lambertovo udržiavanie pri živote alebo proti nemu, zaoberal sa iba otázkou, či bolo v kompetencii nižšieho súdu v tejto veci rozhodnúť. Ukončenie liečby Lamberta povolil Francúzsku aj Európsky súd pre ľudské práva. V prospech lekárov, ktorí sa vyslovovali za odpojenie od prístrojov, tento rok rozhodol aj francúzsky súd a následne v apríli Štátna rada, ktorá je najvyšším správnym súdom v krajine.

Francúzska legislatíva povoľuje tzv. pasívnu eutanáziu pre vážne chorých alebo zranených pacientov, u ktorých nie je nádej na vyliečenie, pričom im zastavia liečbu udržujúcu ich pri živote. Aktívna eutanázia je v krajine nelegálna i napriek snahám zákony zmierniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok