Merkelová máva záhadné triašky, obávajú sa o jej zdravie

TA3 TASR
10.7.2019 15:29

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dostala opäť viditeľnú triašku, čo sa jej stalo už tretíkrát v priebehu necelého mesiaca. To opäť vyvolalo obavy o kancelárkino zdravie.

Merkelová sa začala mimovoľne triasť v Berlíne počas uvítacej ceremónie na počesť fínskeho premiéra Anttiho Rinneho. Samotná kancelárka neskôr na spoločnej tlačovej konferencii Rinnem s uviedla, že na obavy o jej zdravie nie je dôvod.
Dodala však, že je stále vo "fáze spracovania" prvej triašky, ktorú mala pri privítaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Zdá sa, že táto fáza trvá trochu dlhšie, ale som v poriadku," povedala Merkelová. Najnovšia triaška, ktorá trvala viac ako minútu, bola zjavne slabšia, než prvý takýto medializovaný incident z 18. júna, keď sa Merkelová začala triasť tiež v Berlíne na privítaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Prvá triaška bola pripisovaná dehydratácii, keďže boli horúčavy.

Samotná Merkelová vtedy uviedla, že vypila tri poháre vody a následne už bola v poriadku. Druhú triašku dostala Merkelová 27. júna počas aktu vymenúvania novej ministerky spravodlivosti Christine Lambrechtovej v Berlíne. Stalo sa to len niekoľko hodín pred jej odletom na summit skupiny G20 v Osake. Pohár vody, ktorý jej vtedy podali, kancelárka odmietla. O dva dni neskôr, na záver summitu G20, povedala, že rozumie otázkam novinárov o svojom zdravotnom stave; avšak naďalej trvá na tom, že je v poriadku. Denníky Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten s odvolaním sa na zdroje blízke vláde napísali, že Merkelovej druhá triaška bola podmienená psychicky spomienkou na udalosť z 18. júna a nesúvisela s jej zdravotným stavom.

Či má Merkelová, ktorá je kancelárkou už od roku 2005, nejaké zdravotné problémy, nie je verejne známe, keďže v Nemecku zverejňovanie takýchto informácií podlieha prísnym pravidlám. Merkelová, ktorá o týždeň oslávi 65. narodeniny, ešte vlani v októbri ohlásila, že štvrtý mandát vo funkcii nemeckej kancelárky, ktorý sa jej skončí v roku 2021, bude už jej posledným. Následne má v úmysle celkom sa stiahnuť z politického života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok