Trump sa na Twitteri pustil do Britov. Teší sa, že Mayová končí

TA3 TASR
9.7.2019 10:13

Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej zopakovala svoju "plnú podporu" britskému veľvyslancovi vo Washingtone Kimovi Darrochovi po tom, ako prezident USA Donald Trump uviedol, že s ním viac nebude spolupracovať.

Reagoval na depeše

"Sir Kim Darroch má naďalej premiérkinu plnú podporu", uviedol hovorca britskej vlády po tom, ako Trump reagoval na uniknuté diplomatické depeše, v ktorých Darroch prezidenta označil za nekompetentného, neschopného a nestabilného a jeho administratívu nazval nefunkčnou.

Darrochove výroky v nedeľu zverejnil týždenník The Mail On Sunday. Okrem iného veľvyslanec povedal, že existujú pochybnosti o tom, či Biely dom "vôbec niekedy bude vyzerať, že je kompetentný". Podľa Darrochových vyjadrení jediný spôsob, ako s Trumpom komunikovať, je hovoriť jednoducho a hrubo.

Kritizuje Darrocha i Mayovú

Trump následne v sérií tvítov kritizoval Darrocha i Mayovú. Vyhlásil, že spôsob, akým odstupujúca premiérka Británie riešila tzv. brexit, znamená "neporiadok". Zároveň vyslovil slová vďaky za to, že jej funkčné obdobie sa čoskoro skončí.
Hovorca britskej vlády uviedol, že "uniknuté diplomatické depeše neodrážajú blízkosť a úctu, ktoré vo vzájomnom vzťahu udržiavajú".

"Zároveň však zdôrazňujeme význam toho, aby veľvyslanci mohli vo svojej krajine poskytovať úprimné a neprikrášlené hodnotenia politiky," podotkol. Hovorca zdôraznil, že Spojené kráľovstvo má s USA "osobitý a trvalý vzťah založený na spoločnej dlhej histórii a zdieľaní hodnôt, a tak tomu bude aj naďalej".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok