Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toyota bude testovať Prius vybavený účinnými solárnymi článkami

Toyota bude testovať Prius vybavený účinnými solárnymi článkami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Toyota s cieľom znižovania emisií CO2 sa v rámci experimentálneho vozidla Prius chystá otestovať solárnu technológiu, ktorá umožní nabíjanie elektromobilov priamo na cestách. Vozidlo potiahnuté solárnymi panelmi tak získa vlastnosť, ktorá by mohla výrazne zvýšiť efektívnosť batérií.

Spoločnosť Toyota už nejaký čas skúma potenciál vozidiel poháňaných solárnou energiou. Vývojári automobilky už v roku 2012 prvýkrát predstavili možnosť solárnej strechy pre výrobnú verziu modelu automobilu Prius. Posledná iterácia tejto technológie bola vyvinutá v spolupráci s firmou Panasonic a dokázala v ideálnych podmienkach vygenerovať 180 W elektrickej energie pre zvýšenie dojazdu o 6,1 kilometra za deň.

Experimentálny model automobilu Toyota Prius PHV s účinnými solárnymi panelmi.

Toyota pritom očakáva, že najnovšie solárne panely, ktoré boli namontované na strechu, kapotu a zadné sklo experimentálneho modelu vozidla Prius, by mohli dokázať vyrobiť až okolo 860 W elektrickej energie. Tento nárast je možný vďaka novým solárnym článkom s vysokou účinnosťou konverzie 34 percent, ktoré vyvinula spoločnosť Sharp. Vďaka tomu získajú batérie dodatočnú energiu pre zvýšenie dojazdu až o 44,5 kilometra za deň v režime čisto elektrického pohonu.

Experimentálny model automobilu Toyota Prius PHV s účinnými solárnymi panelmi.

Zatiaľ čo výrobný model bude nabíjať batériu iba počas parkovania a inak bude len dodávať energiu do palubných navigačných systémov vozidla a podobne, nová experimentálna verzia vozidla Prius zvláda nabíjanie batériových článkov priamo počas jazdy. Tento plug-in hybrid tak v kombinovanom režime môže zvýšiť dojazd až o 56,3 kilometra.

Experimentálne vozidlo Prius, vybavené novými solárnymi panelmi, sa už tento mesiac podrobí testom na verejných komunikáciách v Japonsku. Namerané údaje z testov potom automobilka môže použiť pre ďalší rozvoj solárnych technológií nabíjania batérií, ktoré by mohli významne prispieť k zvýšeniu dojazdu a úspore paliva v budúcich modeloch plug-in hybrid vozidiel Toyota.

Experimentálny model automobilu Toyota Prius PHV s účinnými solárnymi panelmi.