Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cleanyst: Ekologický spôsob domácej výroby mydla a čistiacich prostriedkov

Cleanyst: Ekologický spôsob domácej výroby mydla a čistiacich prostriedkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S cieľom zníženia množstva zbytočného plastového odpadu v domácnostiach sa rozhodli americkí vývojári vytvoriť zariadenie Cleanyst. To umožní používateľom si namiešať vlastný šampón, sprchový gél, mydlo, tekutý prací prostriedok a prostriedok na umývanie riadov jednoduchým pridaním vody do vopred pripravených vrecúšok.

Domáci spotrebič Cleanyst je vybavený v zadnej časti nádržou, do ktorej sa načerpá voda z vodovodu a je dodávaný s vopred namiešanými vrecúškami obsahujúcimi prísady na báze rastlín. Používatelia jednoducho naplnia nádrž vodou, vložia vybrané vrecúško s prísadou do zariadenia, vyberú funkciu na LCD displeji a stlačia tlačidlo, ktoré aktivuje proces miešania.

Domáci spotrebič Cleanyst umožní používateľom si namiešať vlastný šampón, sprchový gél, mydlo, tekutý prací prostriedok a prostriedok na umývanie riadov.

Cleanyst ohreje vodu v nádrži a pripraví zmes, ktorá sa potom vypúšťa priamo do opakovateľne použiteľnej fľaše, ktorú používateľ umiestni do vyhradeného priestoru pod vypúšťacím ventilom v zariadení. Celý proces prípravy pritom trvá od jednej do troch minút. Do zmesí sa dajú pridať aj esenciálne oleje, vďaka ktorým si používateľ môže prispôsobiť svoje produkty tak, aby vyhovovali jeho osobnému vkusu.

Súčasný prototyp zariadenia Cleanyst váži 12,4 kg a meria 41,9 cm na výšku, 21,6 cm na šírku a 30,48 cm na hĺbku, takže by sa mal bez problémov zmestiť do priemernej kuchynskej skrinky ak sa nepoužíva. Rozmery a hmotnosť sa vo finálnom modeli môžu ešte mierne zmeniť.

Cleanyst ohreje vodu v nádrži a pripraví zmes z vrecka s prísadou, ktorá sa potom vypustí do opakovateľne použiteľnej fľaše.

Okrem ušetrenia peňazí za nákup produktov domácej starostlivosti pomáha Cleanyst znížiť plastový odpad. A to aj napriek tomu, že dodávané fľaše sú vyrobené z plastu, no môžu byť opakovateľne použité. Vývojári tiež zaviedli systém pre recykláciu použitých vrecúšok s prísadami.

Zariadenie Cleanyst bolo nedávno predmetom úspešnej financovanej start-up kampane na portáli Kickstarter. Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na december tohto roku. Konečná maloobchodná cena a komerčná dostupnosť ešte neboli oznámené, no očakáva sa, že Cleanyst bude stáť okolo 200 dolárov, vrátane dvoch opakovane použiteľných fliaš s objemami 350 a 475 ml, spolu s dvojicou vrecúšok so zmesou pre prípravu mydla.

Zariadenie Cleanyst môže prispieť k zníženiu množstva plastového odpadu v domácnostiach.