Východom sa prehnala supercela, padali aj päťcentimetrové krúpy

TA3 SITA TASR
7.7.2019 19:46

V Košiciach padali päťcentimetrové krúpy, vyskytla sa tam supercela. Uvádza sa to na webovom portáli o počasí iMeteo.sk.

Východom sa prehnala supercela, padali aj päťcentimetrové krúpy
Facebook.com/www.iMeteo.sk

„Vo veľmi vlhkom vzduchu sa na východnom Slovensku tvoria supercelárne búrky, ktoré prinášajú veľmi veľké krúpy. Mimoriadne silná búrka sa dnes popoludní prehnala severnou časťou Košíc. Bunka, ktorá vznikla v oblasti Gelnice, postúpila smerom na východ a približne o 14:50 zasiahla sever Košíc, “ píše na svojom portáli iMeteo.

Intenzívna búrka vykazovala počas celej tejto časovej doby vysoké odrazivosti na radare, čo svedčilo o výskyte krupobitia. „Búrka priniesla veľmi veľké krúpy, ktoré zrejme opäť napáchali škody. Krúpy totiž v priemere dosahovali aj viac ako päť centimetrov. V tejto veľkosti opäť poškodzovali autá, sklá a rastliny,“ dodáva iMeteo.

Hasiči museli v Košickom kraji zasahovať na viacerých miestach. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach uviedol, že dohromady zaevidovali za viac ako hodinu 14 žiadostí o pomoc. „Začalo sa to okolo 15. hodiny a väčšinou išlo o popadané stromy a poškodené strechy v dôsledku krupobitia. Nič vážnejšie sa však nestalo,“ ozrejmil operačný dôstojník. Dodal, že najviac zásahov bolo v okrese Košice-okolie, dvakrát hasiči zasahovali napríklad v Rozhanovciach, problémy boli aj v obciach Vajkovce, Košické Olšany, Kostoľany či Kecerovce. „Ďalej sme mali hlásené výjazdy v obciach Hatalov v Michalovskom okrese, Dvorianky v okrese Trebišov a tiež v košickej mestskej časti Kavečany,“ konkretizoval operačný dôstojník. Dodal, že situácia sa upokojila a žiadne nové výjazdy v súvislosti s počasím hlásené nemali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok