Ultimátum vypršalo, Irán prekročí limit pre obohacovanie uránu

TA3 SITA
7.7.2019 10:11

Irán prekročí limit pre obohacovanie uránu stanovený v jadrovej dohode z roku 2015. Do niekoľkých hodín začne obohacovať urán nad limit 3,67 percenta, ktorý určuje dohoda so svetovými mocnosťami.

Irán stanovil Európe ultimátum do nedele, aby ponúkla nové podmienky dohody, v opačnom prípade pohrozil zvýšením obohacovania uránu nad úroveň vyplývajúcu z dohody. Stalo sa tak po tom, čo od dohody minulý rok odstúpili Spojené štáty a uvalili na Teherán sankcie. Zvýšený limit ukáže monitorovanie v pondelok ráno, oznámila islamská republika.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že sa do 15. júla pokúsi obnoviť dialóg medzi Iránom a západnými partnermi. Francúzsky prezident v sobotu vyše hodinu telefonicky hovoril s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním o patovej situácii medzi Teheránom a USA. Macron pritom vyjadril "silné znepokojenie z ďalšieho oslabenia" dohody z roku 2015, ktorá je zameraná na obmedzenie iránskych jadrových aktivít. Ako povedal, pokúsi sa "odteraz až do 15 júla preskúmať možnosti pre pokračovanie dialógu medzi všetkými stranami".

Narastajúce zásoby a vyššie obohacovanie uránu môže skrátiť odhadované obdobie, ktoré Irán potrebuje na vyprodukovanie materiálu nevyhnutného pre výrobu jadrovej bomby. Irán takéto ambície naďalej odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok