Macron chce zachrániť jadrovú dohodu, mal dlhý dialóg s Rúháním

TA3 TASR
7.7.2019 07:28

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že sa usiluje o obnovenie dialógu medzi Iránom a západnými partnermi do 15. júla, aby zmiernil napätie v regióne. Macronova kancelária vo vyhlásení uviedla, že francúzsky prezident viac ako hodinu hovoril so svojím iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním kvôli patovej situácii medzi Teheránom a USA.

Macron vyjadril "silné znepokojenie nad ďalším oslabením" dohody z roku 2015, zameranej na obmedzenie iránskych jadrových ambícií. Povedal, že odteraz až do 15. júla bude hľadať možnosti pre obnovenie dialógu medzi všetkými stranami.

Irán môže byť v nedeľu pripravený na zvýšenie obohacovania uránu nad úroveň vyplývajúcu z dohody. V nedeľu totiž uplynie lehota stanovená iránskym prezidentom Rúháním pre Európu, aby ponúkla nové podmienky dohody.

Irán 8. mája oznámil pozastavenie plnenia svojej časti záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody, známej aj ako Spoločný komplexný akčný plán a uzavretej so Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ. Irán sa ňou zaviazal zastaviť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie sankcií. Teherán oznámil pozastavenie po tom, čo vlani od jadrovej dohody odstúpili Spojené štáty a na Irán znovu uvalili sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok