Misiu dvoch bratov si pripomenuli v Nitre, prišli tisíce veriacich

TA3 TASR
5.7.2019 16:20

Celonárodná cyrilo-metodská púť bola vrcholom celomestských slávností, ktoré sú v Nitre už od štvrtka a potrvajú až do nedele. Misiu solúnskych bratov na území Veľkej Moravy si tak pripomenuli tisícky pútnikov z celého Slovenska.

O morálnych epidémiách

Slávnostnú svätú omšu na Svätoplukovom námestí celebroval ordinár Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky Mons. František Rábek. V úvode omše povedal, že práve v tomto roku si pripomíname okrúhle 1150. výročie smrti sv. Cyrila a zároveň rovnaké výročia ustanovenia sv. Metoda za arcibiskupa pre Panóniu a Veľkú Moravu a kňazského svätenia sv. Gorazda.

Podľa Rábeka ťažíme z cyrilo-metodského dedičstva dodnes. „Z toho horizontu 1150 rokov môžeme po tých všetkých historických skúsenostiach povedať, že cyrilo-metodské dedičstvo je chrbtovou kosťou nášho národa, našej vlasti, pomocou ktorej dokážeme čeliť všetkému, čím sa v živote stretneme. Obsah tohto cyrilo-metodského dedičstva, úprimná viera v Ježiša Krista, v jeho pravdu, v jeho lásku sa stalo a je akýmsi srdcom, ktoré rozohrieva náš rozum aj našu vôľu,“ zdôraznil Rábek.

Vo svojej kázni zároveň varoval pred nebezpečenstvom v podobe duchovných a morálnych epidémií. „Šíria sa ako vírusy, dostávajú sa k ľuďom v podobe prísľubov blahobytu, užívania si a vedú ich k tomu, že si myslia, že v mene dosiahnutia takýchto krásnych ideálov je všetko dovolené a všetko možné,“ povedal Rábek. Ako príklad duchovných epidémií uviedol nacizmus a komunizmus. Podľa jeho slov však ľudí ohrozujú aj dnes. „Dostávajú sa k nám tieto vírusy v sladkom obale polopravdy a my si ich osvojujeme. Typické pre tieto epidémie je, že sú spojené s odporom k viere v Boha,“ pripomenul Rábek.

Danko je na tradíciu hrdý

V súčasnosti sa podľa Rábeka prejavujú tieto epidémie v podobe zabíjania nenarodených detí, či klimatickými zmenami, ktoré sú dôsledkom ziskuchtivosti a chamtivosti bez ohľadu na prírodu a ľudí. „Život bez Boha nás privádza na dno. Zoči-voči moderným morálno-duchovným epidémiám treba žiť podľa božej pravdy, ktorú nám priniesli naši vierozvestcovia,“ skonštatoval.

Na omši sa zúčastnil aj predseda NR SR Andrej Danko. "Som neskutočne hrdý, že aj v preambule našej ústavy hovoríme, že nadväzujeme na cyrilo-metodskú tradíciu," uviedol na margo vierozvestcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok