Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý motor Hyundai s nepretržitým variabilným chodom ventilov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová technológia v 1,6 litrovom štvorvalcovom turbo motore Smartstream z dielne automobilky Hyundai je schopná kontinuálne meniť trvanie otvárania ventilov tak, aby čo najlepčie vyhovovali jazdným podmienkam. To by malo priniesť 4 percentný nárast výkonu, 5 percent nižšiu spotrebu a 12 percentné zníženie emisií.

Hyundai svoju technológiu nazýva Continuosly Variable Valve Duration (CVVD) a je podľa vyjadrenia automobilky je to prvá takáto technológia motora na svete. Od existujúcich systémov variabilného časovania ventilov sa líši tým, že zatváranie ventilov nezávisí od času ich otvorenia. Namiesto toho technológia CVVD mení nastavenie doby, počas ktorej je ventil otvorený.

Ventil ak zostane otvorený dlhšie pri nižších otáčkach a nižšom zaťažení motora, aby sa redukciou kompresného odporu zlepšila účinnosť. Pri vyšších otáčkach a zaťažení motora sa ventily na začiatku kompresného zdvihu uzavrú rýchlejšie, aby sa maximalizovalo množstvo vzduchu vo valci, keď ho iskra zapáli a výsledkom je dodatočný krútiaci moment a výkon.

Nová technológia Hyundai Continuosly Variable Valve Duration (CVVD) dokáže kontinuálne meniť trvanie otvárania ventilov tak, aby čo najlepčie vyhovovali jazdným podmienkam.

Systém sa javí ako fungujúci len na sacích ventiloch. Riešenie z dielne Hyundai Motor Group pohybuje vačkovým hriadeľom mierne mimo stred, čím sa kontroluje čas, počas ktorého je ventil otvorený. To ovplyvňuje časovanie otvárania a zatvárania ventilov, pričom maximálny otvorený bod zostáva v spaľovacom cykle na rovnakom mieste.

Hyundai a Kia začnú čoskoro zavádzať túto technológiu pre nové automobily a predstavili prvý motor Smartstream G1.6 T-GDi. Je to štvorvalcový 1,6-litrový turbo motor, ktorý dosahuje výkon 180 konských síl a má krútiaci moment 265 Nm. Popri ventilovej technológii bude tiež mať recirkuláciu nízkotlakových výfukových plynov, ktorá pomáha ochladiť spaľovacie komory a znížiť emisie oxidov dusíka, a tiež systém termálneho manažmentu navrhnutého tak, aby rýchlo zahrieval alebo ochladil motor na jeho optimálny teplotný rozsah.

Motor Smartstream uvidíme najprv v pripravovanom automobile Hyundai Sonata Turbo, ktorý sa objaví neskôr v roku 2019.